ABD Genelkurmay Başkanı Dunford Rakka için geliyor

CIA Başkanı Pompeo’nun geçen cuma Ankara’ya yaptığı ziyaretin ardından bugün ABD Genelkurmay Başkanı, Türk mevkidaşı Akar ile görüşmek üzere geliyor.

banner279
17 Şubat 2017 Cuma 08:37
ABD Genelkurmay Başkanı Dunford Rakka için geliyor

Türkiye, El Bab operasyonunun ardından önceliklerini Menbiç ve Rakka olarak belirlerken CIA Başkanı Mike Pompeo’nun ardından ABD’den kritik bir ziyaretçiyi daha ağırlamaya hazırlanıyor.

Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşmek ve bazı temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de olacağını söyledi. Görüşmenin İncirlik üssünde olması bekleniyor. Ziyaret özellikle ABD’nin Rakka operasyonunun netleşmesi açısından büyük önem taşıyor. Operasyonun Türkiye ile birlikte yapılıp yapılmayacağının bu ziyaret sonrası ABD yönetimi tarafından yapılacak değerlendirmeler ışığında açıklığa kavuşması bekleniyor.

Işık, “Bu görüşme önemli bir görüşme olacak, askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içerecek. Teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak. Ama benim gördüğüm ABD henüz kesin kararını vermiş değil. Görüşmeler ABD’nin nihai kararını vermesinde etkili olacak diye düşünüyoruz” dedi. Işık, ABD’nin Rakka operasyonunu PYD unsurlarıyla yapma konusunda kesinleşmiş bir kararının olmadığını söyledi.

EL BAB KUŞATILMIŞ DURUMDA

Rakka operasyonunun kalıcı bir barışa dönüşmesi ve istikrarın kalıcı olmasının PYD-PKK unsurlarıyla değil, bölge insanları olan Arap unsurlarla yapılacak bir operasyonla mümkün olacağının altını çizen Işık, “Bu noktada Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

El Bab’ın tümüyle kuşatılmış olduğunu ve ‘içeride ciddi bir temizlik harekâtı yapıldığını’ söyleyen Işık, El Bab operasyonu bitene kadar Menbiç’teki, PKK’nın Suriye uzantıları olan PYD-YPG unsurlarının çekilmiş olmasını istediklerini belirtti. Işık, “Bu noktada ABD’yle çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu ana kadar alamadık. Ama El Bab operasyonundan sonra Türkiye’nin iki önceliği olacak. Bunlardan birisi Münbiç (Menbiç), diğeri Rakka olacak” dedi. Fransa ve İngiltere savunma bakanlarıyla uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeler konusunda detaylı bir görüşme yaptığını belirten Işık, “Bizim çok önemsediğimiz husus, Fırat Kalkanı kapsamındaki yerlerde güvenli bölgeler oluşturulması ama PYD’nin bunu fırsat bilerek hakimiyet kurmaya çalıştığı alanlarda bir güvenli bölge oluşturulmasını kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, PYD’nin bu fırsattan istifade ederek kendine güvenli bir alan oluşturmasına da izin vermeyeceğimizi kendilerine ifade ettik” dedi.

ABD İLE YAKIN ÇALIŞMA

NATO zirvesinin Türkiye açısından en önemli unsurlarından biri Işık ile ABD Savunma Bakanı James Mattis arasındaki ikili görüşmeydi. Bakan Fikri Işık, görüşmeye ilişkin değerlendirmesinde Mattis’in Türkiye’yi yakından tanıdığını görmüş olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “Açık ve samimi çalışma arzusunu ifade etti” dedi. Fikri Işık görüşmede ABD’nin, PKK’ya karşı Türkiye’ye daha fazla destek taahhüdünde bulunduğunu ifade etti. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287