Mohaç Meydan Muharebesi’nin 490. yılı

Dünyanın en kısa süren meydan savaşı olarak tarihe geçen ve 1526 yılında Osmanlı ordusunun Macar ordusunu 2 saatte yendiği Mohaç Meydan Muharebesi’nin 490. yıl dönümü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.Macaristan’ın Mohaç şehrindeki...

banner279
29 Ağustos 2016 Pazartesi 16:27
Mohaç Meydan Muharebesi’nin 490. yılı

Dünyanın en kısa süren meydan savaşı olarak tarihe geçen ve 1526 yılında Osmanlı ordusunun Macar ordusunu 2 saatte yendiği Mohaç Meydan Muharebesi’nin 490. yıl dönümü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.
Macaristan’ın Mohaç şehrindeki Mohaç Meydan Savaşı Parkı’nda düzenlenen anma törenine Macaristan Savunma Bakanı Dr. İstvan Simicsko, Macar milletvekilleri, belediye başkanı olmak üzere yüzlerce kişi katıldı. Törene katılan Macar devlet erkanı Mohaç Meydan Savaşı Parkı’ndaki anıta çelenk koyarak yaşamını yitiren askerler için dua etti. Yapılan konuşmaların ardından, o dönemin askeri kıyafetleriyle savaş yeniden canlandırıldı.
1976 yılında bölgede yaşayan Macar bir çiftçi toplu mezarlar bulmuş, yapılan araştırmada bulunan 4 toplu mezarın 1526 Mohaç Meydan Savaşı’nda hayatlarını kaybeden Macar askerlerine ait olduğu tespit edilmişti. Daha sonra Macar devleti buraya bir park inşa etmişti.
1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman liderliğindeki Osmanlı ordusu ile Mohaç Ovası’nda karşılaşan Macar Kralı II. Lajos ve ordusu yaklaşık 2 saat süren savaşta büyük bir hezimete uğramıştı. Savaşı kaybettiklerini anlayan Macar Kralı II. Lajos, meydanın birkaç kilometre uzağındaki bulunan ve yağmur nedeniyle su seviyesi çok yükselen Csele Çayını geçerken atıyla birlikte boğularak can vermişti. Macar ordusu bu savaşta yaklaşık 17 bin askerini kaybetmişti.
(İHA)

Son Güncelleme: 29.08.2016 16:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287