NATO'dan cevap geldi

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bakan Mattis, çok kararlı bir mesajı tüm müttefiklere iletti. Bu mesaj, yük paylaşımının önemini gösteriyor ve ABD'deki siyasi gerçekliliği yansıtıyor

banner279
16 Şubat 2017 Perşembe 08:08
NATO'dan cevap geldi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Savunma  Bakanı James Mattis'in ittifakın diğer üyelerinin sene sonuna kadar savunma  harcamalarını artırmaması durumunda ülkesinin ittifaka olan desteğini azaltacağı  yönündeki açıklamasını, "çok kararlı bir mesaj" şeklinde değerlendirdi. Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında Mattis'in uyarısına  ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Amerikalı bakanın açıklamasını "çok kararlı  bir mesaj olarak gördüğünü" ifade eden Stoltenberg, "Bakan Mattis, çok kararlı  bir mesajı tüm müttefiklere iletti. Bu mesaj, yük paylaşımının önemi gösteriyor  ve ABD'deki siyasi gerçekliliği yansıtıyor." dedi.
 
"Avrupa'nın daha güçlü bir savunmaya ihtiyacı var"
 
Bakan Mattis'in mesajının netliğinin, diğer bakanlar tarafından  memnuniyetle karşılandığını kaydeden Stoltenberg, "Diğer bakanlar da daha  fazlasını yapacakları konusunda kararlı mesajlarla karşılık verdi. Savunmaya daha  fazla yatırım yapmanın, sadece ABD için değil, Avrupalı üyeler ve Kanada'nın da  çıkarına olduğunu görüyorlar. Bu Avrupa'nın çıkarına çünkü Avrupa'nın daha güçlü  bir savunmaya ve güvenliğimize daha fazla yatırım yapmaya ihtiyacı var."  ifadesini kullandı.
 
"Müttefikler adil bir mesaj ve adil bir talep olduğunu söyledi"
 
Bazı müttefiklerin, savunma harcamalarını artırmaya başladıklarını,  Avrupa ve Kanada'da yüzde 4'e yakın bir artış olduğunu söyleyen Stoltenberg,  "Bakan Mattis'in bu kararlı mesajının ardından, Letonya, Litvanya ve Romanya,  yüzde 2'ye çok yakında ulaşacaklarını ifade etti. Diğer birçok ülke de savunma  harcamasını artırdıklarını ve Mattis'in mesajının adil bir mesaj ve adil bir  talep olduğunu söyledi." değerlendirmesinde bulundu.
 
ABD'nin uyarısı
 
Mattis, katıldığı ilk NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda, ittifak  üyelerini sene sonuna kadar savunma harcamalarını artırmaları konusunda uyararak  "Halklarınız ABD'nin ittifaka olan taahhütlerini azalttığını görmek istemiyorsa  her bir başkentin ortak savunmamıza verdiği desteği göstermesi gerekiyor."  demişti.
 
Mattis ayrıca, "Amerikalı vergi mükellefleri, Batı'nın değerlerini  savunmak için artık orantısız bir payı üstlenemez. Amerikalılar, sizin  çocuklarınızın gelecekteki güvenliğine, sizden daha fazla önem veremez. Askeri  anlamda hazır olmaya önem vermemek, kendimize, ittifaka ve şimdi açıkça tehlike  altında olan ve bize miras kalan özgürlüklere saygı konusunda eksikliği  gösteriyor." ifadesini kullanmıştı.
 
Ülkelerin harcamaları
 
2014 yılında, NATO her üyenin ülke ekonomisinin yüzde 2'sini savunmaya  harcamasına ilişkin bir karar alsa da, 28 müttefikten sadece İngiltere, Estonya,  Polonya, Yunanistan ve ABD, yüzde 2'lik harcama yaptı.
 
Ekonomisi en güçlü ülkelerden G7 üyesi Fransa'nın savunma harcaması  1,78, Almanya'nın yüzde 1,19, İtalya'nın yüzde 1,11, Kanada'nın yüzde 0,99'da  kaldı. Türkiye'nin savunma harcaması oranı ise yüzde 1,56.
 
Trump, savunma harcamalarının artırılmasını istemişti
 
ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmeden önce Alman Bild gazetesine  verdiği röportajda, "NATO'nun sorunları var. NATO eskidi çünkü birincisi,  bildiğiniz gibi yıllar öncesinden tasarlanmış. İkincisi, ülkeler ödemeleri  gerektiği parayı ödemiyorlar. NATO'nun eskidiğini söylediğimde baskı altında  kaldım. Terörizme karşı bir şey yapmadığı için de eskidi." demişti.
 
Ülkelerin kendi üzerlerine düşen payı ödemediğini, bunun ABD'ye karşı  adil olmadığını belirten Trump, ancak bunun haricinde NATO'yu çok önemli  bulduğunu ifade etmişti.
 
Trump'ın bu açıklamaları, ABD'nin Washington'da kurulan NATO'ya  desteğinin ve bağlılığının sorgulanmasına neden olmuş, Avrupa'da "ABD'siz savunma  tartışması" başlamıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287