%100 yerli üretim, 8 dakika şarjla 70 km yol gidiyor!

Elektrikli motoru ASELSAN tarafından geliştirilen TEMSA AvenueEv sadece 8 dakika şarjla 70 km yol gidiyor

banner279
08 Aralık 2016 Perşembe 09:40
%100 yerli üretim, 8 dakika şarjla 70 km yol gidiyor!

 TEMSA ve ASELSAN tarafından ortak üretimi yapılacak olan ve ilk yüzde 100 millî elektrikli otobüs olarak tanıtılan “AvenueEV” görücüye çıktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katıldığı tanıtım töreni Sabancı Center’da yapıldı. Zarafeti ile göz dolduran otobüsün en büyük özelliği konforlu, temiz ve sessiz oluşu. Avenue EV, fosil yakıt yerine elektrikle çalışıyor ve sadece 8 dakikada şarj edilebiliyor. Yani ilk durakta bataryalarını dolduran otobüs 70 km ötedeki son durağa varabiliyor. Yolcularına klima, araç içi internet imkanı sunuyor. 35 koltuğu var, ayrıca ayakta 52 yolcu ve bir de tekerlekli iskem alabiliyor. Alçak zemin ve yüksek tavan yolculara ferahlık veriyor.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul “Türk mühendisleri tarafından geliştirilen araçlarımızı 66 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Ki bunların arasında ABD gibi zor pazarlar var. Ar-Ge merkezimiz çok verimli çalışıyor ve inovasyona çok önem veriyoruz. İş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza değer katıyoruz. Avenue EV modern şehirlere yakışan, ileri teknoloji mahsulü, temiz ve sessiz bir otobüs. Yüksek verimli, hafif ve yüzde 100 yerli. ASELSAN ile iş birliği yapmak bizi mutlu etti” derken ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken ise şunları dile getirdi: “Biz 41 yıl önce kurulduk ve yurdumuzda yapılamayanları yapmaya odaklandık. İşte bu otobüs de onlardan biri. ASELSAN olarak; elektrik motorunu, motor sürücü ve araç kontrol birimini, gösterge panelini, güç kontrol ve batarya yönetim sistemini 10’dan fazla yerli yüklenicimiz ile tasarladık ve ürettik. Bu proje Türkiye’nin kendi elektrikli araçlarını geliştirebileceğini göstermesi açısından çok önemli.”

TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik ise “Yüksek performanslı ve yeni nesil Avenue EV’i Türk Savunma Sanayii’nin lider kuruluşu ASELSAN ile birlikte geliştirdik. İki lider kuruluş büyük bir uyum içinde çalıştı. İş birliğimiz burada kalmayacak, yeni ürünler geliştirmeye devam edeceğiz. Avenue EV’nin yalın tasarımı, düşük bakım giderleri ve performansı bir yana; sessizliği ve temizliği ile şehirlere yeni bir soluk getirecek” dedi

Örtüsünü indirdi

Konuşmaların ardından kısa bir süre sonra seri üretimine geçilmesi planlanan yeni nesil elektrikli yerli otobüs AvenueEV gösterildi.  Bakan Özlü’ye, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Orhan Akbaş, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Üçüncü, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkâmiloğlu, TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik, ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken ve ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Suat Bengür eşlik etti.

8 dakikada şarj oluyor

AvenueEV, 8 dakikada tam şarj olabiliyor. Hızlı şarj özelliği sayesinde duraklarda kısa süreli şarjlarla kesintisiz hizmet sunması planlanıyor.

88 yolcu kapasiteli

AvenueEV, 35 oturan, 52 ayakta ve 1 tekerlekli sandalyeli yolcu alabiliyor. Elektrikli çekiş sistemi ile sıfır karbon emisyonuna sahip olan çevreci otobüs, aynı zamanda sessiz, konforlu, yüksek performanslı ve en son teknolojiye sahip.

Tek şarjla 70 km

AtvenueEV, yüzde 100 yerli elektrikli çekiş sistemi sayesinde uzun süre bakım gerektirmeden yüksek verimle hizmet verebiliyor. Araç, tek şarjla 50-70 km gidebiliyor.

Özlü: Otobüsü çok beğendim

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü aracın bizzat direksiyona geçti ve “önümüzdeki yıllarda Avrupa’da dizel motorlu araçlara yasaklamalar gelecek. Artık oto sanayii elektrikli araçlara yöneldi, bu bakımdan %100 yerli elektrikli otobüs imal edebilmek çok önemli. Otobüsü çok beğendim, Avenue EV’nin bir an önce banttan inmesini ve yurt dışı siparişler de almasını bekliyorum. Gerçekten heyecan verici” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287