Gayrimenkul Sertifikasının detayları ve amacı açıklandı

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Gayrimenkul Sertifikasını, "Her gelir grubundan vatandaşı bir gayrimenkul projesinden yatırım yapabilecek pozisyona getiren pay senedi" şeklinde açıkladı. 

banner279
27 Mart 2017 Pazartesi 16:12
Gayrimenkul Sertifikasının detayları ve amacı açıklandı

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Gayrimenkul Sertifikasını, "Her gelir grubundan vatandaşı bir gayrimenkul projesinden yatırım yapabilecek pozisyona getiren pay senedi" şeklinde açıkladı. 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergun Turan ve Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, düzenledikleri basın toplantısında, Başakşehir Park Mavera 3 projesinin yüzde 28.6’sının Gayrimenkul Sertifikası ihracıyla satılacağını açıkladı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, toplantıda Gayrimenkul Sertifikasının detaylarını da paylaştı. Turan, Gayrimenkul Sertifikasını "Her gelir grubundan vatandaşı bir gayrimenkul projesinden yatırım yapabilecek pozisyona getiren pay senedi" şeklinde tanıttı. Konut alamayacak vatandaşın bu projelerden pay senedi alarak yatırım yapabileceğini ifade eden Turan, söz konusu projede bir payın 42,5 liradan arz edildiğini ve ortalama olarak 100 payın 1 metrekareye denk geldiğini aktardı.

Borsa İstanbul’da işlem görecek sertifikalar için, talep toplama tarihleri olan 29 - 30 - 31 Mart 2017 tarihleri olduğunu paylaşan Turan, “Projenin hayata geçirildiği Park Mavera 3’ün Gayrimenkul Sertifikasına konu olan kısmında, tüm maliyet avantajları fiyatlara yansıtılarak bir aralık belirlendi. Buna göre, yalnızca 42,5 TL ile Park Mavera 3 projesinde, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı olunabiliyor. Vatandaşlar, diledikleri ve bütçeleri kadar sertifika alabiliyor. Gayrimenkul Sertifikası alanlar bir daireye değil, Başakşehir’de inşa edilen yeni konut projesi Park Mavera 3’te, TOKİ ve Makro’ya yatırım ortağı oluyor. İnşaat yapım süresi olan 36 aylık süre zarfında projeden daire satın almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar sertifika toplayarak dairenin tek sahibi olabiliyor. Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte, daire borsa işlemlerinden çıkarılıyor ve dairenin tapusu hemen sahibine teslim ediliyor” şeklinde konuştu.

Toplantıda paylaşılan bilgilere göre gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler, 36 ay boyunca diledikleri zaman sertifikalarını başka yatırımcılara devredebilecek. Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılacak ve satış geliri pay sahiplerine, payları oranında dağıtılacak. Gayrimenkul Sertifikasını ihraç eden sıfatını taşıyan TOKİ, inşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını da garanti ediyor. Gayrimenkul Sertifikasının borsada işlem görmesi, yatırımcı hakları açısından iki noktada önem kazanıyor. Birincisi Borsa, Gayrimenkul Sertifikalarının şeffaf bir pazarda kolay alınıp satılmasını, kısaca likit yatırım olmasını sağlıyor. İkinci önemli faydası da, yatırımcılar projeye ilişkin gelişmeleri anında ve doğru bir şekilde Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden takip edebiliyor.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASININ AMACI

Gayrimenkul Sertifikasının birden çok hedefi ve amacı bulunuyor. Bunlar içerisindeki en önemli maddeler, şu şekilde: Gelir piramidinin bütün katmanlarının (alt, orta ve üst gelir grupları), inandığı ve güvendiği gayrimenkul projelerine bütçesi imkanında ortak olmasına imkan tanır. Proje geliştiriciler tarafından inşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere kaynak oluşturur. Gayrimenkul sektöründe likit proje arayan nitelikli kurumsal yatırımcıların sektöre katılımlarını teşvik eder. Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen ve güvenli bir liman arayışında olan yabancı yatırımcılar üzerinden ülkeye döviz girişi sağlar. Faizsiz yatırım hassasiyeti (Helal yatırım) bulunan yabancı ve yerli yatırımcının beklentilerini karşılar”.

HABER24

Son Güncelleme: 27.03.2017 16:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287