Erzincan’da hububat hasadına sıkı denetim

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri yeni başlayan hububat hasadında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyeye düşürebilmek için sıkı denetimlerini sürdürüyor. Hububat hasadında oluşan dane kaybı...

banner279
28 Temmuz 2016 Perşembe 14:25
Erzincan’da hububat hasadına sıkı denetim
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri yeni başlayan hububat hasadında ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyeye düşürebilmek için sıkı denetimlerini sürdürüyor. Hububat hasadında oluşan dane kaybı ülke ekonomisi için büyük kayıp oluşturuyor. Denetimlere zaman zaman Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin’de katılıyor. Denetime çıkan ekipler biçerdöverleri tarlada biçim yaparken denetliyor. Biçimi yapan kişinin operatör belgesinden dane kaybına kadar birçok hususu denetleyen ekipler Valilik Genel Emri ve Bakanlık emirleri doğrultusunda dane kaybının minimum seviyede tutulması için mücadele ediyorlar.
Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin yaptığı açıklamada, her yıl önlenmesi için tarım müdürlükleri tarafından çalışmalar yapılan hububat hasadındaki tane kaybının çok farklı nedenleri olduğunu söyledi. Arazinin engebeli olması, biçerdöver sürücülerinin çok kazanmak için acele etmesi, hububatın olgunlaşmadan hasat edilmesi, yabancı ot miktarının çok olması gibi faktörlerin kaybın artmasında etkili olduğunu bildiren Şahin, dane kaybının en önemli sebepleri arasında modası geçmiş biçerdöverlerin kullanılmasının da olduğunu vurguladı.
Yeni model biçerdöverlerin ekranında tane kaybının oranlarını gösterdiğini ve kaybı yüzde 1’lere kadar indirdiğini anlatan İl Müdürü Şahin, şöyle konuştu: "Çiftçiler mümkün olduğu kadar yeni model biçerdöverleri ve kesinlikle ehliyetli sürücüleri tercih etsinler. Bugün tüm çabalara rağmen hububatta çeşitli nedenlerle oluşan ortalama yüzde 2’nin üzerindeki tane kaybı rekolteyi düşürüyor. Bir tarım ülkesi olan Türkiye’de hasat kayıplarının önlenmesi trilyonlarca lira tasarruf anlamına gelir."
Verim kaybının önlenmesi için hububat başaklarının kurumasından sonra hasada başlanmasının da önem taşıdığını ifade eden İl Müdürü Şahin, biçerdöver hasadında başaklarda nem oranının yüzde 20’den aşağı olması gerektiğinin altını çizdi.
Yüksek kesimlerdeki sulanabilen tarım arazilerinin kuru olan yerlere göre daha geç hasat edilmesi gerektiğine işaret eden Şahin, "Nemli başaklarda daneler daha zor ayrıldığı, çok aşırı kuru olanlarda da ise taneler kolayca düştüğü için kayıp meydana geliyor. Çiftçilerin hasat için uygun dönemi nem oranını dikkate alarak iyi seçmeleri gerekiyor" diye konuştu.
Tarlanın iyi sulanmaması ya da başakların boyunun kısa kalmasının da biçerdöver hasadında kayıpları artırabileceğini anlatan Şahin, hasat yapıldıktan sonra yüksek nem oranına sahip ürünün de çürümemesi için kurutulmadan depolara alınmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. İl Müdürü Murat Şahin, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak hasat sezonuna yönelik olarak denetimlerin sürdürüldüğünü kaydederek, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi bünyesinde biçerdöverlerle yapılan hasatları kontrol etmek ve denetlemek amacıyla özel ekipler kurduklarını, sezon boyunca biçerdöverlerin denetleyerek dane kaybı ölçümlerinin devam edeceğini söyledi. Operatör belgesi olmadan biçerdöverle hasat yapmaya çalışanlara yasal işlemlerin derhal uygulanacağını hatırlatan Şahin, dane kaybına kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini belirterek, ideal dane kaybı oranının %2 olduğunu vurgulayarak bu oranın üzerindeki dane kayıplarının incelenerek gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi. Çiftçilere de seslenen İl Müdürü Şahin, belgesi olmayanların biçim yapmalarına müsaade etmemelerini isteyerek, bu tür sorunlarla karşılaşmaları durumunda İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine haber verilmesini istedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287