İş kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları

Sürekli İş Göremezlik Geliri, İş kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları iş kazası ve ya meslek hastalığı sonucu çalışma gücündeki kayıp oranını en az %10 ve üzeri kaybettiği tespit edilen çalışanlara sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. Sürekli iş göremezlik geliri alma şartları

banner279
10 Ağustos 2017 Perşembe 12:46
İş kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları

Sürekli İş Göremezlik Geliri Nedir, başvuru nasıl yapılır?

İş kazasına Meslek Hastalığına uğrayan çoğu sigortalının bilmediği ya da almak istemediği gelirlerden biridir sürekli iş göremezlik geliri. Kimi işinden olacağından korkar kimi toplumda sakat olarak nitelendirileceğinden. Fakat Kanunun bize tanımış olduğu en güzel haklardan biridir sürekli iş göremezlik geliri.

Yanlış bilinen şeylerden biri de bu ödemenin sadece SSK kapsamında çalışanlara yapıldığı. İş kazası ve ya Meslek Hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik gelirinden gerekli şartları sağlayan Bağ-Kur’luların da faydalandığının Bağ-Kur kapsamındaki okuyucularımızın bilmesinde fayda var.

Sürekli İş göremezlik Geliri Nedir?

Yukarıda da tanımlamış olduğumuz üzere iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu çalışma gücündeki kayıp oranınızın en az %10 ve ya üzeri olduğu tespit edilirse Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından size gelir bağlanır. İşte bu gelirin adı sürekli iş göremezlik geliridir. Halk arasındaki ismi ise iş kazası maaşı ya da meslek hastalığı maaşıdır.

Sürekli iş göremezlik geliri başvurularınızı;

  • En son çalışmanız 4a ssk kapsamında ise iş kazası geçirdiğiniz işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne,
  • Son çalışmanız 4b bağkur kapsamında ise dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik merkezine yapmanız gerekir.

Bağkur’luların Sürekli İş Göremezlik Almalarının Şartları Nelerdir?

Bağkur kapsamında prim ödeyen esnaf ya da çiftçisiniz ve işinizden kaynaklanan bir kaza geçirdiniz. Bildiğiniz gibi işten kaynaklanan kazalar iş kazası olarak değerlendirilmektedir. Geçirdiğiniz bu iş kazası sonucunda çalışma gücünüzdeki kayıp oranının en az %10 ve ya üzerinde olduğu Sosyal Güvenlik Sağlık Kurulu tarafından tespit edilirse siz de sürekli iş göremezlik gelirinden yararlanabilirsiniz.  

İş kazası, meslek hastalığı maaşı diğer ismi ile sürekli iş göremezlik geliri hangi tarihten itibaren bağlanır, toplu ödeme yapılır mı?

Eğer iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu;

  • İş kazası geçici iş göremezlik ödemesi diğer ismi ile rapor parası aldıysanız  rapor parası ödemesinin bitim tarihini takip eden ay başından,
  • Eğer geçici iş göremezlik ödemesi almadıysanız iş kazası ya da meslek hastalığı tarihini takip eden ay başından itibaren,

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. Bu tarihten başlayan ödemeler de tarafınıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından toplu olarak yapılır.

İş kazası, meslek hastalığı maaşı alıyorum. Sigortalı çalışırsam ya da bağkurlu olursam maaşım kesilir mi?

İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu bağlanan sürekli iş göremezlik geliri ömür boyu bağlanan bir gelirdir. 4a SSK kapsamında çalışmanız ya da 4b bağkur kapsamında prim ödemeye başlasanız bile bu gelir kesilmez. Ayrıca ileride emekli olduğunuzda hem emekli maaşınızı hem de iş kazası ya da meslek hastalığı maaşınızı birlikte alabilirsiniz.

Sürekli iş göremezlik geliri başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?

1-İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri başvurusu için istenen belgeler

  • İş kazası maaşı talep dilekçesi,
  • İş kazası geçirdiğiniz işyerinde sizden işe girerken istenen işe giriş sağlık raporu belgesi,
  • Nüfus kaydı örneği,
  • Erkek sigortalılar için askerlik terhis belgesi,Askerlik yapmadıysanız askerliğe elverişli olmadığınıza dair belge,

2-İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri başvurusu için istenen belgeler

  • Maluliyet talep dilekçesi,
  • Çalıştığı ortamda kullanılan toz, kimyasal madde ve ergonomik faktörler, varsa ürün güvenlik formları,
  • İş sağlığı iş güvenliği uzmanları veya varsa iş güvenliği müfettişleri tarafından düzenlenen raporlar,
  • Meslek hastalığına uğradığı, işyerine ilişkin işe giriş sağlık raporu veya beyanı

Meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alma şartları başlıklı yazımızdan konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Sürekli iş göremezlik geliri ne kadar, nasıl hesaplanır?

Gelir iş kazası ya da meslek hastalığı tarihindeki brüt kazanca göre hesaplanır. Sürekli iş göremezlik geliri hesaplama başlıklı yazımızdan gelirin nasıl hesaplandığı konusunda net bilgi edinebilir, bilgilerinizi bize göndererek ne kadar gelir alabileceğinizi hesaplatabilirsiniz.

Son Güncelleme: 10.08.2017 14:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287