Rus generale ait mezar Harp Müzesinde yer alacak

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, Ardahan’da inşaat kazısında bulunan cesedin 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Ardahan’da bulunan generallerden birisine ait olduğu üzerinde durulduğunu belirtti. Rusya’dan herhangi bir resmi talep olmadığını ifade eden Alp, Rus generale ait mezarın Harp Müzesinde yer alacağını söyledi.

banner279
28 Nisan 2017 Cuma 14:31
Rus generale ait mezar Harp Müzesinde yer alacak

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, Ardahan’da inşaat kazısında bulunan cesedin 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Ardahan’da bulunan generallerden birisine ait olduğu üzerinde durulduğunu belirtti. Rusya’dan herhangi bir resmi talep olmadığını ifade eden Alp, Rus generale ait mezarın Harp Müzesinde yer alacağını söyledi.

Müze Müdürü Necmettin Alp, cesedin, 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Kafkasya bölgesinde görevli subaylardan birisi olan ve 13 Nisan 1878 tarihinde Kars’ta öldüğü bilgisi bulunan General Vasili Geyman veya Ahıska 20. Tümen Komutanlarından birine ait olma ihtimalleri üzerinde durduklarını belirtti. 26 Nisan’da Ardahan’da Karagöl Mahallesi’nde bir apartmanın temel kazısında bulunup, Ardahan Emniyet Müdürlüğüne bildirilmesinin ardından Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla müze arkeologlarının tabutu incelediğini dile getiren Necmettin Alp, "İki arkeoloğumuzu gönderdik. Orada oluşturulan komisyon huzurunda kapağı açıldı. Tabutun içerisinden bir üniformalı insan iskeleti ve içerisinde başka da bir taşınır kültür varlığı tespit edildi. Sonra Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla bu tabutun Kars Müzesi’ne taşınması kararı verildi. Buraya getirildi. Koruma altına alındı" dedi.

"KİMLİK BİLGİSİNİN ÇOK DAHA NET ORTAYA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"

Tabutun içerisindeki cesedin Ardahan’da bulunan askeri garnizondaki üst düzey subaylardan birisine ait olduğuna dikkat çeken Alp, "İlk incelemelerimizde iki isim üzerinde duruluyor. Birisi Vasili Geyman, diğeri ise Ahıska 20. Tümen Komutanının olduğu söyleniyor. Ancak bu biraz daha ayrıntılı olarak incelenip, bir bilimsel heyet tarafından araştırıldıktan sonra kimlik bilgisinin çok daha net ortaya çıkmasını bekliyoruz. Onun dışında da mevcut tabutun konservasyon çalışmalarını başlatacağız. Yani koruma amaçlı, önce ilaçlama ve diğer koruma çalışmaları, Konservasyon Müdürlüğü konservatuarları yapacaklar. Bir ilmi çalışma tamamlanacak. Bir de adli süreçte de Cumhuriyet Savcılığının çalışması devam ediyor. İlk etapta bu tabutu müzeye getirip koruma altına aldık. Şimdi peyderpey bu bahsettiğim çalışmaları sırayla yapacağız" diye konuştu.

"RUSYA’DAN RESMİ BİR TALEP YOK"

Ardahan’da bulunan mezar ve içerisinden çıkan Rus generalle ilgili Rusya Federasyonu’ndan herhangi bir resmi talep olmadığını vurgulayan Müze Müze Müdürü Necmettin Alp, "Rusya Federasyonu’nun Trabzon Başkonsolosluğu konuyla ilgili bizden bilgi almak istedi. Onların şeyi bu ulusal basında çıkan ’Ardahan’da tabut bulundu’ konusundaki haberin ne kadar gerçek olduğu, hakikaten böyle bir haberin gerçekliğinin olup olmadığı ve bu tabutun Kars Müzesi’ne getirilip getirilmediği konusunda bir bilgi alışverişinde bulunuldu. Onun dışında Müze Müdürlüğü’ne resmi olarak her hangi bir şey yok. Müracaat yok" şeklinde konuştu.

"RUSYA’YA VERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Ardahan’da bulunan Taşınır Kültür Varlığı’nın Rusya’ya verilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Alp, şunları söyledi:

"Bu mümkün değil. Bu kültür varlığımızın herhangi bir yere verilmesi söz konusu değil. 2860 Sayılı yasa kapsamında koruma altına alınması gereken bir eser. Türkiye’de 96 müzemizde korunan milyonlarca eser gibi bu eserimiz de hiçbir şekilde kimseye verilmeden bu müzede korunmaya devam edecek."

"HARP MÜZESİNDE SERGİLENECEK"

Rus Generale ait mezarın Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde sergileneceğini belirten Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, "Malumunuz Kars’ta 2’nci bir müze açıyoruz. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi Kanlı Tabya Binası’ndaki bu müzenin teşhir, tanıtım çalışmaları bitmek üzere. Belki bir tesadüf oldu. Bu Rus generaline ait olan bu tabutu da yeni açılacak olan müzede yakın tarihimizi ilgilendiren müzede sergilenmesi gibi de bir düşüncemiz var. Tabi Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz uygun görürse, böyle bir çalışmayı da düşünüyoruz. Eğer öyle olursa daha anlamı olur. Çünkü o 1855 ve 93 Harbi 1878 savaşlarında Kars ve civarındaki savaşları anlatan interaktif bir müze olacak. O interaktif müzede böyle bir kültür varlığının da sergilenmesi çok ilginç olacak. Kars için, Kars turizmi için" dedi.

HABER 24

Son Güncelleme: 28.04.2017 16:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287