Çok okuyanın bildiği gibi çok gezen, geniş kitlelere hitap eden birey olarak mutlaka bilgi sahibi oluyor, duyuyor ve çoğu kez şahit oluyorum. Şahit olduğum konuları da elimden geldiğince paylaşıyorum.

Dost meclisinde karşılaştığım bir dostumuz hasta yatalak olan babasını Nüfus Müdürlüğüne nasıl götüreceğini, kendi belinde rahatsızlık olduğundan kaldırmasının zor olduğunu çözüm için fikir alışverişinde bulunması üzerine kısa süre önce Dilovası Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama haberini bizzat kendim yaptığımdan aklımda kaldığı kadarıyla bildiklerimi paylaştım. Hatta o an “Dilovası Nüfus Müdürlüğü Evde Hizmet Veriyor” başlıklı haberimi google’a yazarak ilk sırada buldum ve mecliste olan dostlarımın okumasına vesile oldum. Böylelikle kara kara düşünen dostumuzu sıkıntıdan kurtarmış oldum. İnanıyorum ki,Devletimizin sunduğu böyle bir hizmet varken dostumuz gibi çaresiz kalıp çare arayan başka vatandaşlarımızın da olduğunu düşünüyorum.

Şahit olduğum bu konu aslında büyük bir hizmet, büyük bir nimet ancak tam olarak duyulmayan vatandaşlar tarafından bilinmediğini düşündüğüm Nüfus Müdürlüklerini yakından ilgilendiren bu konuyu önce yazılı sonrasında canlı yayınlarımda kamu spotu olarak paylaşıp duyulmasını ve herkesim tarafından bilinmesini sağlayacağım.

İçişleri Bakanlığınca başlatılan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi kapsamında çipli kimlik kartı dağıtımı sonrası ileri derecede yaşlılık, hastalık, engellilik, yatalak ve yürüyemeyen vatandaşlara da büyük kolaylık sağlandı. Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce başlatılan "gezici kayıt terminali"(GKT) uygulamasıyla bağlı olduğu İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine sağlık sorunlarından dolayı gidemeyen vatandaşların randevu sistemiyle ayağına giden bu hizmetten hala birçoğumuz maalesef habersiziz.

Artık Nüfus Müdürlüklerinin verdiği bu hizmette memurlar, biyometrik veriden parmak izine, fotoğraf çekiminden imzalanan evraka kadar tüm işlemleri evlerde tamamlıyorlar. Üstelik TC Kimlik kartı başvuruları evlerinde alınan vatandaşların kimlik kartları basım işlemi tamamlanması ardından evlerine kadar gönderiliyor.

Nüfus Müdürlüğüne gidemeyecek durumda olan yatalak, yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza çok büyük kolaylık sağlayan, Allah Devletimizden razı olsun diyecekleri bu kadar önemli bir hizmetin pek fazla duyulmamasına açıkçası anlam veremiyorum.

İçişleri Bakanlığı Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Hüseyin Engin SARIİBRAHİM’in özellikle büyük titizlik gösterdiği bu uygulamaya bütün müdürlüklerin aynı titizliği göstererek vatandaşların haberdar olmalarını sağlamaları, böylesi bir hizmetin duyulmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak için Nüfus Müdürlüklerine bence çok büyük görevler düşüyor. Mutlaka uygulayan müdürlükler vardır. Hiç olmazsa daha geniş kitlelere duyurmak açısından Nüfus Müdürlükleri sundukları bu hizmetten dolayı vatandaşların anlayacağı tanıtıcı bir afiş asılarak vatandaşları bilgilendirilebilir.

Sonradan İlçe olan Kocaeli Dilovası’nın nüfusu artış gösterse de 2018 yılında nüfusu 47.948 olan Dilovası’nda Nüfus Müdürlüğünde vatandaşın görebileceği yere konmuş bir ekran ve bu ekrana yansıyan "gezici kayıt terminali" hakkında bilgilendirme hizmeti yapılıyor olması bence takdir edilerek yaygınlaşması gerekir.

Sevgili Uğur Gencer küçük bir İlçe olan Dilovası’nda bu işler nüfus sayısı az olduğundan yapılabilir diyenlere de 2018 yılı verilerine göre nüfusu 693.599 İstanbul Pendik İlçe Nüfus Müdürlüğünü bizzat şahit olmuş bir kişi olarak örnek verebilirim. Aynı Dilovası'nda olduğu gibi vatandaşın gördüğü bir yerde ekranda vatandaşın "gezici kayıt terminali"(GKT) uygulamasından faydalanmak için ne yapması gerektiği yansıtılarak sürekli bilgilendirme yapılıyor. Demek ki, olmayacak bir şey değil isteyince oluyor.

Öncelikle vatandaşa Devletimizin böylesi hayırlı işlerini duyurmak gerekir.

Türkiye genelinde vatandaşı bilgilendiren müdürlükler yok değil mutlaka vardır. Ancak genel anlamda daha fazla yaygınlaşarak bilinmesi ve vatandaşların bilinçlenmesi için tüm Nüfus Müdürlüklerinde teknolojinin geldiği bu noktada keçeli kalemle A4 kâğıdına yazılı değil? Okunabilir, görünebilir ve açıklamalı olarak vatandaşın anlayacağı, okuyacağı ve duyacağı gibi paylaşmak gerekir.

Nerden çıktı demeyin hala "gezici kayıt terminali"(GKT) uygulamasın bilmeyen vatandaşlar var.

****

Çakar Lamba Patlayan Lamba Oluyor

Kamu ve mahalli idarelerde üst düzey yönetici, genel müdür ve daire başkanlarının araçlarında "çakar lamba" kullanması 1 Kasım'dan itibaren son bulmasına karar verenleri, uygulayanları kutluyorum. Gerçekten geç kalınmış bir uygulamaydı umarım kimsenin canı sıkılmadan çakar furyası 1 Kasım sonrası son bulur.


Yerelden Ulusala

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.