Gıda sektöründe faaliyet gösteren tercih ettiğimiz firmalarda görsel olarak gördüklerimizin yanı sıra birde en önemlisi bizim göremediklerimizdir. Bizim gördüklerimiz ve genelde dikkat ettiğimiz işin makyaj kısmı olan,

Saçında bonesi,

Elinde eldiveni,

Ayağında galoşu,

Ağzında maske, olup olmadığıdır.

Bunlar gıda işiyle uğraşanların olmazsa olmazlarının başında gelen ancak günümüzde görselliği göstererek güven veren bana göre olması gereken ancak bir çok firmanın prosedür gereği uyguladığı uygulamalardır.

Aslında önemli olan, A'dan Z'ye kullanılan tüm gıda malzemelerinin kalitesi ve son kullanma tarihleridir.

Personellerin portör kontrollerinin eksiksiz gününde yaptırılıp yaptırılmadığıdır.

İşyerinde oluşabilecek haşerelere karşı önlemlerinin olup olmadığı, kontrollerin hangi sıklıkla yapıldığıdır.

Tüketiciler olarak malzeme kalitesini, kullanılan ürünlerin son kullanma tarihlerini, günümüzde en önemlisi kullandığı eti nerden aldığını görme şansımız kesinlikle yoktur. Görme şansımız olmadığı gibi sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerinde hile yapan firmaların isimlerini kamuoyu ile paylaştığı zaman duyuyoruz. Ancak duyduğumuzda her şey geç olabiliyor.

Hijyene, insan sağlığına gerçekten önem vermiş olsak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu kadar sıklıkla hile yapan firmaları açıklama ihtiyacı duymaz!

Bakanlığın açıkladığı listede, birçok firmanın dana eti ve kırmızı et diyerek vatandaşlara domuz eti ya da tek tırnaklı hayvan yani at ve eşek eti yedirdiği ortaya çıkıyor. Denetleme yapsan tüm bunları yaparak insan sağlığını hiçe sayan firmalarda bonesiz, maskesiz, eldivensiz sözde hijyen kurallarına mutlaka uyulduğunu, duvarlarında uyarıcı birçok levha çeşitlerini görürsünüz.

Biz hala işin güven veren görsellik kısmındayız. At eti, domuz eti, eşek eti, hile hurda almış başını gidiyor, nerdeyse girmediği yer kalmamış biz hala bone derdindeyiz.

Gıda işiyle uğraşan firmaların birçoğunda bone takılması, maske, eldiven takılması mecburiyeti vardır. Hijyen kuralları gıda işi ile uğraşan bir firmada her anlamda gerçeğe uygun düzenli uygulanıyor, insan sağlığına önem veriliyorsa sorun yoktur. Kullanılan ürünler sadece A4 kâğıtlarına yazılarak, referanslarla birlikte reklam amaçlı yapılıyorsa büyük sorun var demektir.

Bir çığ gibi artan her gün bir yenisi eklenen gün içinde ihtiyaçlarımıza yanıt veren Restaurant,cafe,fast food ,lokantalar ve cafelere özellikle dikkat ederek güvendiğimiz yerlerden yemeye özen gösterelim. Fiyat politikasını bir yana bırakıp her zaman güvenden ve kaliteden yana olalım. Boşuna dememişler, “Ucuz etin yahnisi yavan olur.”

Gıda sektöründe olması gerekenleri sadece denetimlerde değil, her zaman uygulayanlara insan sağlığına gerçekten önem verenlere helal olsun. İnsan sağlığını hiçe sayıp kasıtlı olarak göz göre göre haince oynayan gıda terörüne lanet olsun.

Denetimlerin arttığı, Sağlıklı güvenli yerlerden yemek yememiz dileği ile esen kalın.  

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.