Ömer Çelik Brüksel’de AB’yi eleştirdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Avrupa Parlamentosunun, ’Türkiye ile ilişkileri donduralım’ kararı son derece vizyonsuz bir karar olmuştur. Bu aslında paylaştığımız değerleri de yıpratmaktadır" dedi.AB Bakanı ve Başmüzakereci...

banner279
29 Kasım 2016 Salı 14:59
Ömer Çelik Brüksel’de AB’yi eleştirdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Avrupa Parlamentosunun, ’Türkiye ile ilişkileri donduralım’ kararı son derece vizyonsuz bir karar olmuştur.

Bu aslında paylaştığımız değerleri de yıpratmaktadır" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik temaslarda bulunmak üzere geldiği Brüksel’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Demokrasi için zor zamanlardan geçildiğini ifade eden Bakan Çelik, "Demokrasimizi koruyacağız. Ama şunu lütfen düşünün. Neden şöyle bir şey olmadı. Charlie Hebdo saldırısından sonra dayanışma gösteren liderler niçin Ankara’ya gelip de dayanışma göstermediler. Charlie Hebdo saldırısından sonraki gibi bir görüntü dünyaya verilseydi çok büyük sonuçları olacak. Birincisi, sadece AB sınırları içinde değil, AB’nin sınırları dışında da bir demokrasi saldırıya uğradığı zaman AB’nin buna nasıl sahip çıktığı gösterilecekti. İkincisi, bütün İslam dünyasına güçlü bir demokrasi mesajı verilecekti. Bugün İslam dünyasında etnik ve mezhebi çatışmalar temelinde çok ciddi kaynamalar var buraya karşı da ‘Müslüman bir ülke ama Avrupa demokrasisine sahip bir ülke, demokrasisi saldırıya uğradığı için AB’nin değerleri, paylaştığımız ortak değerler, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti çerçevesinde bir dayanışma gösterilmiş olacaktı. Bu demokrasi tarihi açısından son derece parlak bir sayfa oluşturacaktı, İslam dünyasına ve dünyanın da geri kalanına da ciddi mesaj verilmesi anlamına gelecekti" açıklamasını yaptı.

"ELEŞTİRİLERLE YÜZLEŞECEK ÖZGÜVENE SAHİBİZ"
Türkiye’nin çeşitli şekillerde eleştirildiğini bildiren Bakan Çelik, "Hiçbir şekilde eleştiriden kaçmıyoruz. Bu eleştirilerle yüzleşecek özgüvene sahibiz. Her ülke, her ülkeyi eleştirebilir. Bu demokratik kültürün bir gereğidir, bizim de eleştirdiğimiz ülkeler var. Bizim de eleştirdiğimiz uygulamalar var. Örneğin Avrupa ülkelerinde yükselen islamafobi, yabancı düşmanlığı, aşırı sağ konusunda ciddi kaygılar duyuyoruz. ama bugün söylediğimi şey şudur: Türkiye’yi çeşitli konularda eleştiriyorsanız Türkiye AB ile katılım müzakereleri yürüten bir ülkedir. Dolayısıyla eleştiriden bahsettiğiniz konulardan her biri çeşitli fasıllarla ilgilidir, açalım fasılları bir masanın etrafında oturalım konuşalım" ifadelerini kullandı.

"AP’NİN KARARI VİZYONSUZ BİR KARARDIR"
Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB müzakerelerinin dondurulması kararına da değinen Bakan Çelik, "Avrupa Parlamentosunun, ’Türkiye ile ilişkileri donduralım’ kararı son derece vizyonsuz bir karar olmuştur. Avrupa değerleri etrafında dayanışmak yerine AB değerlerini bir başka ülkeyi köşeye sıkıştırmak için bir araç gibi kullanma şeklinde bir yaklaşımdır ve bu aslında paylaştığımız değerleri de yıpratmaktadır" ifadesini kullandı.
Hukuk devletinin her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Hukuk devleti, demokrasi, insan hakları gibi kavramlar bizim üzerinde insanca yaşama oluşturduğumuz kavramlar. Bunların bir takım ülkelerde iç politika malzemesi ya da yaklaşan seçimler için başka bir ülkeyi köşeye sıkıştırmak için kullanılmaması lazım. Bunlar evrensel değerlerdir, paylaştığımız değerlerdir" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile AB arasında ciddi ilişkilerin kurulması gerektiği yoğun bir dönem olduğunu ifade eden Bakan Çelik, Türkiye ile AB arasında iyi köprülerin kurulmasının bölge ve insanlık için de iyi olacağını vurguladı.
 

Son Güncelleme: 29.11.2016 15:33
Anahtar Kelimeler:
ömer çelikApParlemento
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287