Hamilelikte Çok Sık Mide Bulantısı Oluyorsa Aman Dikkat Çünkü…

Op. Dr. Betül Görgen, hamilelikte döneminde mide bulantısı ve kusmayı azaltacak yöntemler hakkında bilgi verdi.

banner279
22 Eylül 2017 Cuma 10:23
Hamilelikte Çok Sık Mide Bulantısı Oluyorsa Aman Dikkat Çünkü…

Op. Dr. Betül Görgen, hamilelikte döneminde mide bulantısı ve kusmayı azaltacak yöntemler hakkında bilgi verdi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, “Az miktarlarda sık sık olarak beslenin, yağlı ve baharatlı gıdalardan muhakkak uzak durun. 

2 saatte bir az öğünlerle beslenmeye çalışın, böylece asla aç kalmazsınız. Son az öğün gece yatmadan evvel olmalı ki sabah uyandığınızda mideniz bulanmasın. 

Yiyecekleri yavaş ve iyi çiğneyin. Kuru ve soğuk gıdalar tüketin (kraker vb) Sıvı tüketimi öğün aralarında olsun. Limonata bulantınızı azaltacaktır. 

Alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Kokulardan uzak durun, mümkünse yemek yapmayın.

KIZARMIŞ, YAĞLI YİYECEKLER YEMEYİN

Kızarmış ve yağlı yiyeceklerin mide bulantısını tetiklediğini söyleyen Op.Dr. Görgen, “ Yemek sonrası uzanırsanız, başınız yüksek olsun. 

Bulantı ve kusmayı provoke edecek güçlü kokulardan, sıcaktan ve gürültüden uzak durun. Dışarı çıkın ve temiz hava alın. 

Sıvı kaybını, B vitamini takviyesi ve elektrolit dengesini düzeltin. Zencefilin olumlu etkisi vardır, deneyebilirsiniz. Elektrik uyarılı bileklikler ve akupunkturun etkinliği şüphelidir. 

B6 vitamini senelerdir tedavide kullanılmaktadır.

BULANTI VE KUSMANIN NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Sabah bulantıları gebeliğin erken dönemlerinde başladığını söyleyen Op.Dr. Görgen, “çok yaygın bir şikayet olduğu için sıklıkla hekimler tarafından çok önemsenmez. Bazen de anne adayları, tedavide kullanılan ilaçların güvenirliğinden endişe duyduklarından, tedaviyi reddeder. 

Oysa bulantı ve kusmalar başladıktan sonra belirtileri kontrol etmek güçleşir. Erken dönemde uygulanan tedavi daha ciddi komplikasyonların ortaya çıkışını (hastanede yatmak gibi) önleyebilir. 

Hafif olgularda diyet ve yaşam tarzını değiştirerek çözüm bulmak mümkündür, daha ciddi olaylarda ise etkili ve güvenilir tedavi seçenekleri bulunabilir. 

Maalesef kesin sebebi bilinmemektedir fakat hormonal durum, gebeliğe adaptasyon ve psikolojik yatkınlık olası sebepler arasındadır. 

Mol gebeliği veya çoğul gebelik gibi plasenta hacminin çoğaldığı durumlarda bulantı kusma çok sık görülür.

Op. Dr. Betül Görgen, “Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişmekle beraber, 9. haftada en üst seviyeye ulaşır. Erken tedavi ve diyetteki düzenleme belirtilerin ilk 3 ayın sonuna doğru azalmasını sağlar. 

Nadiren 20. haftaya kadar devam edebilir. Bazen gebeliklerin bir kısmında (yüzde 3 ila 0,3 kadarında) durum giderek şiddetlenir ve bu zaman uzar. 

Gebeliklerin yalnızca yüzde 25’inde bulantıya rastlanmaz.

(İHA)

Son Güncelleme: 22.09.2017 12:34
Anahtar Kelimeler:
HamileHamilelikGebeGebelik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287