Hızlı Kilo Alıp Vermede Tiroidden Dolayı mı Kaynaklanıyor

Doç. Dr. İhsan Üstün, tiroit bezin ürettiği hormonlardaki artış ve düşüşlerin, birçok belirtiyle kendini gösteriyor, bu belirtilerin biride başında hızlı kilo alışı ya da kilo verişiyle ilgili açıklamada bulundu.

banner279
20 Eylül 2017 Çarşamba 14:07
Hızlı Kilo Alıp Vermede Tiroidden Dolayı mı Kaynaklanıyor

Doç. Dr. İhsan Üstün, tiroit bezin ürettiği hormonlardaki artış ve düşüşlerin, birçok belirtiyle kendini gösteriyor, bu belirtilerin biride başında hızlı kilo alışı ya da kilo verişiyle ilgili açıklamada bulundu. 

Medical Park Tarsus Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İhsan Üstün, nefes borusunun hemen önünde yer alan tiroit bezi, kelebek şeklinde iki parçadan ve orta kısımdan oluşan bir bez olduğunu söyleyerek, “Bu bezin büyümesi guatr diye söylenir. 

Tiroid bezi T3 ve T4 denilen hormonlar üreterek vücudumuzun metabolizma hızını ve enerji dengesini kontrol etmesini sağlar. 

Tiroit bezi az çalıştığında kilo artışı, halsizlik, uyuma isteği, kabızlık, cilt kuruluğu görülebileceği gibi çok çalıştığında ise kilo kaybı, terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük görülebilmektedir. 

Guatrı olan kişide tiroid bezi nasıl çalıştığını anlayabilmek için kan testi ile T3, T4 ve TSH denilen hormonlara bakmak gerekir.

KANSER ORANI YÜZDE 5

Tiroit bezi içinde normal dokudan farklı olarak görünen yumrulara tiroidnodülü’ ismi verildiğini, bunların yaklaşık yüzde 5’i kanser olduğunu söyleyen Doç. Dr. Üstün, “Bu nodüllerin deneyimli bir hekim tarafından ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve riskli olan nodüllerden ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılarak kanser olup olmadığını netleştirilmesi gerekmektedir. 

Riskli bulunmayan nodüller de belirli aralıklarla endokrinoloji uzmanları tarafından takip edilmelidir.

AMELİYAT GEREKEN DURUMLAR

Doç. Dr. İhsan Üstün, tiroit bezinin ameliyat edilmesi gereken durumlarını ise şöyle sıraladı:

Tiroit nodülünde kanser şüphesi veya kanser tespit edilirse (biyopsi ile), tiroit bezinin veya nodüllerinin büyüyerek bası etkisi neticesinde ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğüne yol açması durumunda, tiroit bezinin tümünün çok çalışması veya tiroit nodülünün çok hormon üretmesi durumunda ameliyat gereklidir.

(İHA)

Son Güncelleme: 20.09.2017 17:50
Anahtar Kelimeler:
KiloTiroidKilo Alma Verme
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287