Deniz Baykal Kimdir?

Deniz Baykal Kimdir? Nereli ve kaç yaşındadır?

banner279
03 Mayıs 2017 Çarşamba 19:35
Deniz Baykal Kimdir?

Deniz Baykal 1938 Antalya doğumlu, Hem Avukat hemde siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ikinci kurucusu ve uzun süre başkanlık yapmış biridir.CHP başkanı olarak 5 kez seçimlerde başbakan adayı olmuş ancak başbakanlık koltuğuna oturamamıştır.

37., 42. ve 52. hükümetlerde yer almıştır.Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

Kafkasya göçmeni Hüseyin Hilmi Bey ile Mısır göçmeni Feride Hanım’ın oğlu olan Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938 tarihinde Antalya’da dünyaya gözlerini açmıştır.

1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

1960 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1963’te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl ABD’ de kaldı ve Colombia ile Berkeley üniversitelerinde çalışmalarını sürdürdü.

Siyasetle 1960’lı yıllara doğru Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılmakla tanışan Baykal 1973 Ekim’inde yapılan Genel Seçimlerde CHP’den Antalya Milletvekili seçildi.

1974 yılında kurulan I. Ecevit hükümeti’nde Maliye Bakanlığı yaptı.

1978’de III. Ecevit hükümeti’nde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı görevlerini üstlendi. Baykal bu dönemde parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde bulundu.

12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara’da Ordu Dil Okulu’nda gözetim altında tutuldu.

1982 Anayasa’sının 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı. 1983 yılında siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra “yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü ” gerekçesiyle bir grup önde gelen CHP’li ve AP’li politikacıyla birlikte Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri’nde 2. kez gözetim altına alındı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287