ANKARA/TEKHA
Türkiye’de hayat pahalılığı her geçen ay daha fazla hissedilirken, hane halkının temel ihtiyaçlara ayırması gereken bütçe de hızla artıyor. DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) ekim 2025 verileri, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 26 bin 925 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 93 bin 135 TL’ye ulaştığını ortaya koydu.
Araştırmada, aile bireylerinin yaş ve cinsiyetlerine göre sağlıklı beslenme için yapması gereken aylık gıda harcamaları hesaplandı. Buna göre yetişkin bir erkeğin aylık gıda ihtiyacı 7 bin 528 TL, yetişkin bir kadının 7 bin 147 TL, 15–18 yaş arası bir gencin 7 bin 518 TL ve 4–6 yaş arası bir çocuğun 4 bin 733 TL olarak belirlendi. Böylece dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek için ayırması gereken mutfak bütçesi 26 bin 925 TL’ye çıkmış durumda.
Tek Kişinin Yoksulluk Sınırı 43 Bin TL’yi Aştı
BİSAM’ın hesaplamalarına göre tek başına yaşayan bir bireyin gıda harcamalarının yanı sıra barınma, ulaşım, sağlık ve eğitim gibi zorunlu giderlerini karşılayabilmesi için en az 43 bin 292 TL gelire ihtiyaç duyuluyor. Bu tutar, tek kişinin yoksulluk sınırının asgari ücretin yaklaşık iki katına denk geldiğini gösteriyor.
En Yüksek Pay Süt ve Süt Ürünlerinde
Sağlıklı beslenme için oluşturulan günlük harcama sepetinde en büyük maliyet kalemi süt ve süt ürünleri oldu. Dört kişilik bir ailenin günlük 898 TL’yi bulan gıda harcamasının 297 TL’si süt, yoğurt ve peynir gibi ürünlere gidiyor. Bu grubu 227 TL ile et, yumurta ve baklagiller, 198 TL ile sebze ve meyve, 124 TL ile ekmek ve makarna ürünleri takip ediyor. Diğer gıda kalemleri için ise günlük 51 TL harcanması gerektiği belirtiliyor.