Adıyaman’da 2 bin yıllık arslan heykeli tahrip edildi

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Kommagene Krallığına ait 2 bin yıllık arslan heykeli kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tahrip edildi.

banner279
07 Temmuz 2017 Cuma 15:48
Adıyaman’da 2 bin yıllık arslan heykeli tahrip edildi

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Kommagene Krallığına ait 2 bin yıllık arslan heykeli kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından tahrip edildi.

Kahta ilçesinde Arsemia ve tarihi Nemrut Dağı yolu güzergahında bulunan Kommagene Krallığının aile mezarlığı olarak bilinen Karakuş Tümülüsü’nün doğusunda iki, güneyinde ve kuzeybatısında birer sütun yer alıyor. Sütunların üzerinde kartal ve arslan heykelleri ile Kral Antiochos ile tanrı Herakles’i tokalaşırken resmeden kabartmalar bulunuyor. Doğu tarafındaki sütunun üzerindeki arslan heykeli yıllar önce sütunun üzerinden düşürülerek yurt dışına kaçırılmak istenmiş ancak yapılan ihbarlar sonucunda arslan heykelinin yurt dışına kaçırılması önlenmişti. Yıllardır yerde duran arslan heykeli, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kırılarak tahrip edildi.

Nemrut Dağı Milli Parkı alanında bulunan Karakuş Tümülüsü’ndeki arslan heykelinin tahrip edilmesine tepki gösteren turizmciler, “Tarihimize sahip çıkamıyoruz. Bu arslan heykeli daha önce kuzeydoğu tarafındaki sütunların üzerindeydi. Buradaki Nemrut Dağı ve diğer tarihi eserler dünya kültür mirası olarak kabul edilmiş. Bu tarihe, bu 2 bin yıllık heykele nasıl kıymışlar anlayamadık. Bu heykeli tahrip eden eller kırılsın” dediler.

(Hüseyin Türkoğlu/İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287