“21’inci yüzyıl Türk ve Kazak yüzyılı olacaktır”

Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarı kapsamında Türkiye Milli Günü, geniş katılımla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Türkiye-Kazakistan arasındaki yeni yatırımlar ve ticari ilişkiler masaya yatırıldı. Forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “21’nci yüzyıl Türk ve Kazak yüzyılı olacaktır” dedi.

banner279
10 Ağustos 2017 Perşembe 14:56
“21’inci yüzyıl Türk ve Kazak yüzyılı olacaktır”

Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarı kapsamında Türkiye Milli Günü, geniş katılımla gerçekleştirildi. Etkinlikte, Türkiye-Kazakistan arasındaki yeni yatırımlar ve ticari ilişkiler masaya yatırıldı. Forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “21’nci yüzyıl Türk ve Kazak yüzyılı olacaktır” dedi.

Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarı kapsamında Türkiye Milli Günü, 10 Ağustos’ta gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında düzenlenen Türkiye-Kazakistan İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kazakistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Yerlan Hairov, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, DEİK/Türkiye-Kazakistan İş Konseyi Başkanı Mert Sarı ve Kazakistan Uluslararası Ticaret Odası Başkanı ve Kazakistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ayan Yerenov katılımları ile Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirildi. Forumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk iş dünyasının Kazakistan’da 2 milyar dolar, Kazak iş dünyasının ise Türkiye’de 1 milyar dolar yatırımı olduğunu, bu rakamın ise gerçek potansiyeli yansıtmadığını söyledi. Bakan Zeybekçi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ve Bir Yol-Bir Kuşak Projesinin devreye girmesi ile iki kardeş ülke için fırsatların daha fazla artacağını belirtti. Enerji ve hammadde üzerine kurgulanmış olan mevcut ekonomik ilişkinin çok daha ileri noktalara gideceğini ifade etti. İki ülke liderleri arasındaki sıcak diyaloğun karşılıklı iş dünyası temsilcileri için cesaret vermesi gerektiğini ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 1992 yılında imzalanmış olan Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşvik Edilmesi Anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini söyledi. 2017 yılı içerisinde hizmetler ve yatırımlar alanlarını da kapsayan bir STA (Serbest Ticaret Anlaşması) için çerçevenin belirlenmesini istediklerini ifade eden Bakan Zeybekçi, "21’inci yüzyıl Türk ve Kazak yüzyılı olacaktır" dedi.

Kazakistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Yerlan Hairov ise son 10 yılda Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik işbirliğinin büyük gelişme gösterdiğini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kazakistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Hairov, iki ülke yönetimleri arasında mevcut olan yakın diyaloğun iş dünyası için önemli fırsatlar ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi ve Türkiye’yi Astana EXPO 2017 Uluslararası Fuarı kapsamında misafir etmekten büyük onur ve mutluluk duyduklarını ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu,Forum’da gerçekleştirdiği konuşmada, Kazakistan’ın maliyet avantajları ve coğrafi konumuyla her geçen yıl daha fazla uluslararası yatırımcıya ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından hayata geçirilen ve kalkınmayı hedefleyen ‘Kazakistan 2050 Stratejisi’ programına dikkat çeken TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu, iki ülke arasındaki ticaretin karşılıklı olarak kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde artırılabileceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Uzun yıllardır dış ticaret fazlası veren Kazakistan’ın ithalatı 2016 yılında 25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Makine, mekanik cihazlar, kazanlar, demir-çelik’ten yapılmış eşyalar, Kazakistan’ın ithalatında ilk üç sırada. Bu noktada şunu belirtmek isterim; ülkemiz geçtiğimiz senelerde, söz konusu üç sektörde oldukça başarılı bir performans ortaya koydu. 2016 yılında toplam 25 milyar dolar ihracat yaptığımız bu üç sektörde, 200’den fazla ülkeye ürün ihraç ediyoruz. Ancak, bu sektörlerde, Kazakistan’a ihracatımız 200 milyon dolar civarında. Yani bu üç kalemde ülkeye çok daha fazla ihracat potansiyelimiz mevcut. 90 milyon dolarlık ihracat yaptığımız tekstil sektöründe ise Kazakistan ile ticaretimizde önemli kalemlerden biri. Yine Kazakistan’ın ithalatında önemli bir yer tutan gıda sektöründe de ülkemiz, Kazakistan’a için büyük bir potansiyel barındırıyor. Türkiye ve Kazakistan, yakın coğrafyalarda bulunan iki ülke olmakla birlikte, farklı ürün gruplarında da uzmanlaşmış durumda". TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu, karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesiyle farklı sektörlerdeki potansiyelin daha fazla keşfedileceğini de sözlerine ekledi.

DEİK/Türkiye-Kazakistan İş Konseyi Başkanı Mert Sarı, etkinlik kapsamında farkındalığı artırılan enerji alanındaki yatırım fırsatlarına altını çizdi. Sarı, “Kazakistan sahip olduğu iktisadi potansiyel, toplumsal barış, siyasi ve ekonomik istikrar, piyasa ekonomisinin yerleşmesi için atılan adımlar ve gerçekleştirilen kurumsal reformlar, bölgesel ve uluslararası sorunların çözümüne yönelik yapıcı politikalar ve diğer faktörler açısından son yıllarda en çok öne çıkan ülkelerden birisidir” sözlerini kullandı.

’Geleceğin Enerjisi’ teması ile gerçekleştirilen Astana EXPO 2017’ye 115 ülke ve 18 uluslararası kuruluşun katıldığını belirten Sarı, Türkiye pavyonunun 10 Haziran tarihinden itibaren en fazla ziyaretçi alan ilk 5 ülke içerisinde yer aldığını vurguladı.

Kazakistan Uluslararası Ticaret Odası Başkanı ve Kazakistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ayan Yerenov, konuşmasında Türkiye ile Kazakistan arasındaki işbirliğinin son yıllarda artarak çok daha fazla geliştiğini söyledi. Türkiye’nin Kazakistan için en yakın ve en güvenilir ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Kazakistan Uluslararası Ticaret Odası Başkanı Yerenov, iki ülke arasında sadece ekonomik ve ticari paylaşımların değil, deneyim ve bilgi paylaşımının da son yıllarda hızla geliştirildiğini söyledi.

(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287