Ayva’nın Çıkmasına Çok Az Bir Zaman Kaldı

Geyve denince akla hemen meyve olan ve ’dalların altın sarısı’ diye tabir edilen ayvanın hasadı, ekim ayın başında çıkmış olacak.

banner279
20 Eylül 2017 Çarşamba 15:09

Geyve denince akla hemen meyve olan ve ’dalların altın sarısı’ diye tabir edilen ayvanın hasadı, ekim ayın başında çıkmış olacak.

Pekmezi, kurutması, reçeli ile kompostosu yapılan, pazarda çok ilgi gören Geyve ayvası 2017 senesi hasadı başladı. 

Sulu olması ve lezzetiyle bilinen Geyve ayvası, iç piyasanın ihtiyacını önemli kısmını karşılamasını yanı sıra birçok Avrupa ülkesine de ihraç yapılıyor. 

Ekim ayı içinde toplanmaya başlanan ayva meyvesi üreticinin yoğun bakım mücadelesinden sonra hasat dönemine geldi.

GEYVE BELEDİYESİ AYVANIN PATENTİNİ DE ALDI

Geyve Belediyesi’nin ayvanın patentini aldığını söyleyen 30 senedir çiftçi ve üretici Fatih Erdoğan, "Sakarya Geyve’de yaşıyorum çiftçilik ile uğraşıyorum, ayva yetiştiriyoruz, ayva bahçelerimiz var. 

Mücadelemizin yüzde 80’i ayva adına. Geyve Belediyesi ayvanın patentini de aldı. 

Bu sene rekolteden irilik olarak çok güzel, o kaliteyi yakaladık. Memnunuz, genellikle ayvalarımız bu sene çok güzel. Çiftçi arkadaşlarımız ile de irtibat halindeyiz. Suyunu, gübresini ve ilacını veriyoruz bu senede hava şartları yardım etti yağışlı geçti, bu sene kaliteyi yakaladık Geyve olarak. 

İyi ayva; güzel bakımlı, gübresini, suyunu, teklemesini ve budaması yapıldıktan sonra ayva verimini, kalitesini yakalarız. Vatandaşlar ise iyi ayvayı nasıl anlıyor dersek, zaten ayva tezgahta kendini belli eder duble ayva, iri ayva, sarı ayva kendini tezgahta resim gibi sergiler.

AYVA MEYVESİNİ YE ÇOCUĞUN GÜZEL OLSUN

Ayva’nın bir çok vücut rahatsızlığına iyi geldiğini söyleyen Erdoğan, "Haftada bir defa öldürücüsünü, iç kurdunu sistemik ilaçlar ile ilaçlayarak mücadelesine devam ediyoruz. 

Ayvanın faydaları; mideye çok iyi gelir, mide hazımsızlığına. Bir de bir rivayete göre hamile hanımların, aş erdikleri ve ayva meyvesini yedikleri zaman doğacak çocuklarının çok güzel olacağı söyleniyor. 

Ayvanın her derde şifa olduğunu biliyoruz. Yurtdışında bir çok yere ihraç yapılıyor; Rusya, İtalya ve Avrupa ülkelerine ihracat oluyor Geyve’den. Yüzde 80 oranda ayvalarımız güzel. 

Mücadelemizi devam ettiriyoruz çiftçiler olarak. Geyve ilçemiz olarak Türkiye’nin yüzde 80 ayva ihtiyacını karşılamaktayız, bundan tabi ki gurur duyuyoruz.

(Burak Can Tokyürek - Remzi Şimşek / İHA)

Son Güncelleme: 20.09.2017 16:22
Anahtar Kelimeler:
AyvaHasılat
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287