Türkiye, bankacılık sektörü aktif büyüklüğünde Avrupa 13’üncüsü

Türkiye bankacılık sektörü, 736 milyar euroluk aktif büyüklüğüyle 13’üncü sırada yer aldı.

banner279
10 Ağustos 2017 Perşembe 15:17
Türkiye, bankacılık sektörü aktif büyüklüğünde Avrupa 13’üncüsü

Türkiye bankacılık sektörü, 736 milyar euroluk aktif büyüklüğüyle 13’üncü sırada yer aldı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Avrupa Birliği ülkeleriyle Türkiye’nin ekonomik ve bankacılık göstergelerini karşılaştırarak hazırladığı ’Temel Ekonomi ve Bankacılık Göstergeleri: Türkiye - AB Ülkeleri Araştırması’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, araştırmanın, Türkiye’de bankacılık sektörünün, bilanço yapısı, sağlığı ve büyümesi açısından olumlu bir performans sergilediğini belirterek, “AB ülkeleriyle kıyaslandığında, sektörümüz dengeli bir büyüme içinde, bunu destekleyen en önemli gelişme de milli gelir artışı. Büyüme sayesinde AB ile Türkiye arasındaki ölçek farkı azalan bir seyir izliyor, bunun sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz. Türkiye’nin yüksek büyüme performansı ve potansiyeline paralel, hala yüksek olan ölçek farkının azalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Aydın, 2005-2016 döneminde AB ile Türkiye arasında; kişi başına düşen gelir farkının yaklaşık 4 kattan 3 kata, aktifin 19 kattan 9 kata, kredinin 28 kattan 8 kata, mevduatın 15 kattan 9 kata gerilediğine dikkat çekti. Aydın, “Birliğimiz tarafından hazırlanan rapor, sektör performansını uluslararası karşılaştırmalarla, sayısallaştırarak, sağlıklı bir metodoloji çerçevesinde değerlendiriyor. Türkiye’nin temel ekonomik göstergeleri ve bankacılık sektörünün büyüklüğü; düzenleme, ticaret ve finans alanlarında önemli bir entegrasyon sağladığımız AB ülkeleriyle karşılaştırılarak ortaya net bir tablo çıkarılıyor” diyerek sözlerine son verdi.

Araştırmada, AB’ye üye 28 ülkenin Avrupa Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2016 yılı verileri kullanılıyor. AB ülkeleri gelişmiş (ABGÜ) ve gelişmekte olan ülkeler (ABGOÜ) olarak iki gruba ayrılarak; kişi başı geliri 16.000 euro’nun altında olan ülkeler ABGOÜ olarak gruplandırılıyor.

Araştırmadaki başlıca değerlendirmeler şu şekilde:

"Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bakımından, Türkiye AB ülkeleri arasında 6’ıncı büyük ekonomidir. Kişi başı gelir itibarıyla 27’nci sıradadır.

Türkiye, GSYH’ye oran olarak, düşük bütçe açığı ve düşük kamu borç stokuyla kamu maliyesinde güçlü bir konumdadır. Buna karşılık, enflasyonun düşürülmesi ve cari işlemler açığının makul bir düzeyde tutulması çabalarının sürdürülmesi önemini korumaktadır.

Türkiye bankacılık sektörü, 736 milyar euroluk aktif büyüklüğüyle 13’üncü sırada yer almaktadır. Aktiflerin GSYH’ye oranı ABGOÜ ortalaması düzeyindedir.

Türkiye yüzde 67 olan kredi/GSYH oranıyla ABGOÜ ortalamasına hemen hemen eşit, ABGÜ ortalaması olan yüzde 167’nin oldukça altındadır.

Kredilerin toplam aktifler içindeki payı AB ortalamasına yakındır.

Kredi/mevduat oranı ABGÜ ve ABGOÜ ortalamalarının üzerindedir.

Mevduatın gsyh’ye oranı ABGÜ ve ABGOÜ ortalamalarının gerisindedir.

Mevduatın toplam pasifler içindeki payı ABGÜ ortalamasına hemen hemen eşit, ABGOÜ ortalamasının altındadır.

Bankacılık sektörü özkaynak büyüklüğünde 9’uncu sırada yer almaktadır.

Bankacılık sektöründe çalışan sayısı bakımından Türkiye 5’inci sıradadır.

Bir banka personeline düşen müşteri sayısı bakımından Türkiye birinci sıradadır.

Şube ve ATM sayısı bakımından Türkiye 6’ncı sıradadır".

(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287