Ormanda yaban eşeği ile tilki otun rengi konusunda tartışmaya başlar. Eşek otun renginin kırmızı, tilki ise yeşil olduğunu iddia eder. Tartışma büyüyüp, kavgaya dönüşür ve birbirini yaralarlar. Ormanda huzur ve sükuneti bozdukları için aslan kralın huzuruna çıkarılırlar.

Aslan, eşek ile  tilkiyi  dinler Her ikisi de tartışmayı aynı inatla aslanın huzurunda da devam ederler Tartışmanın ardından her ikisi de birbirinden davacı olurlar. Aslan kral her ikisini iyice dinledikten sonra eşeğe beratına, tilkinin ise hapis cezasına çarptırılmasına karar verir. Tilki haklı olarak bu karara itiraz eder ve Aslan krala otun rengini sorar. Aslan kral tereddütsüz yeşil der.. Tilki, madem otun rengi yeşil ve ben iddiamda haklıyım. eşeği berat ettirip, bana ceza vermeniz haksızlık değil mi diye serzenişte bulunur. Bu serzenişin ardında Aslan kral tilkiye şu cevabı verir ve der ki; senin cezan otun rengi ile ilgili fikrinden dolayı değil Eşekle  tartıştığından dolayıdır der.

Güncel hayatımızın belki de en sık yapılan yanlışlıklarından birini çok net özetler yukarıdaki hikaye…Savunduğunuz doğrudan çok o doğruyu yanlış kişilerle tartışmanızdır sizin mahkumiyetiniz.Hangi alanda olursa olsun ,doğrularınızı doğru zamanda doğru kişilerle buluşturduğunuzda ortaya kavga ve kargaşa değil aksine bir katma değer çıkar. Statünüz ne olursa olsun ilişki biçimlerinizdeki muhatabınız size karşı çıkarken bile size güzel şeyler kazandırabil-melidir.

Gerçekten  her alanda gerek-sinim duyduğumuz  şey üslup ve bir türlü geliştiremediğimiz  empati duygusudur. Reflekslerimizin ayarını bir türlü tutturamadığımız bu alanda, kavga ve stresin kaçınılmaz olduğunu görmek ve buna bağlı olarak da  sorun potansiyeli yüksek bireyleri kontrol etmek kolay değildir.

İki kere iki dörttür. Eğer amacımız dörde ulaşmaksa karşımızdakine üç artı birde dört tür demesine fırsat verebilmeliyiz. Bir başkasına da beş eksi bir de dört eder yaklaşımına imkan verebilmeliyiz.   Eğer dörde sadece benim metodumla ulaşılabilir dediğiniz an değişik kombinasyonlara hayat hakkı tanımayarak çatışmanın zeminini hazırlamış oluruz. Bu atmosferde ne kadar haklı olduğunuzu iddia etseniz de unutmayın mahkumiyetiniz tezinizden değil tercihinizden dolayı olacaktır.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Necati Korkmaz 2018-05-26 02:21:09

musa hocam; öncelikle başarılar diliyorum .
Güncel konularla ilgili kaleme aldığınız yazılarınızın bizlere ışık tuttuğunu belirtmek isterim .
Kaleminize ve yüreğinize sağlık..