Halk arasında dolaşan rivayet kale yaptırdı

Kars’ın Kağızman ilçesinde 1993 yılında şehit olan Piyade Çavuş Üzeyir Gençdoğmuş’un cenazesinin Sivas’ın Kangal ilçesine defnedilmesiyle rivayete göre şehidin mezarından Şehitler Tepesi olarak bilinen yere ışık yansıdı. Bunun üzerine Kangal Belediyesi tepeye 2 bin 500 metre kare alana 4.5 metre yüksekliğinde yapay kale yaptı.

banner279
23 Ağustos 2017 Çarşamba 10:44
Halk arasında dolaşan rivayet kale yaptırdı

Sivas merkeze 64 kilometre uzaklıkta bulunan Kangal ilçesinde yaşayan ve 1993 yılında vatani görevini yaptığı sırada şehit olan Üzeyir Gençdoğmuş ilçe mezarlığına defnedildi. Şehit defnedildikten sonra şehidin mezarının bulunduğu yerden Şehitler Tepesi olarak bilinen yere güneşin doğumuyla birlikte ışık yansıdığı görüldü. Bunun üzerine tepeye her şehit için bir adet Türk Bayrağı dikildi.

ŞEHİDİN MEZARINDAN GÜNEŞ DOĞDU

Işığın sürekli yansımasından dolayı Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk ilçe halkıyla görüşerek Şehitler Tepesi’ne kale yapmaya karar verdi. Bunun üzerine çalışma başlatan belediye ekipleri halk arasında dolaşan rivayet üzerine 2.5 ayda 2 bin 500 metrekare alana şehitler için yapay kale yaptı. 4.5 metre yükseliğindeki kaleye 9 adet 9 metre uzunluğunda kule yapıldı ve şehitler içinde 22 adet bayrak dikildi.

Kangal Belediyesi Fen İşleri Müdürü Nadir Nazik ilçede halk arasında dolaşan rivayeti anlatarak, "Kangal ilçe mezarlığında geçtiğimiz yıllarda Güneydoğu’da şehit olan bir kardeşimiz var. Rivayete göre şehit mezarlığımızdan bir güneş doğduğunu ve bu güneşin ışığının bu tepeye vurduğunu gören ve söyleyen vatandaşlarımız var. Bu söylenti zamanla halk arasında yoğunlaştı. Rivayetler sonrası buraya bir bayrak dikilmesi kararı alındı. Daha sonra her bir şehidi temsil edecek şekilde 22 adet bayrak dikildi. İlk olarak biz burayı bayraklı tepe olarak düşündük. İlerleyen zamanlarda halkın görüşleri de alınarak böyle bir kale projesi geliştirdik. Yaklaşık 2.5 aylık zaman dilimi ile içerisinde yaklaşık 16 işçinin çalışmasıyla bu kaleyi şuanki mevcut haline getirdik" dedi.

"ŞEHİTLER İÇİN MANEVİ BİR HAVA OLUŞMASINI SAĞLADI"

Kalenin 2 bin 500 metrekare alan üzerine kurulduğunu belirterek, "Kale şehitlere karşı bir vefa bir saygı ve manevi hava oluşmasını sağladı. Kangal ilçesine maalesef bugüne kadar bir kale yapılmamış. Kangal ilçesine bu anlamda yapılmış ilk kaledir. Kalenin duvar yüksekliği 4.5 metredir. Kalede 9 adet kule vardır. Kalenin ilçeye bakan kısmı 70 metre uzunluğunda 2 metre enindedir. Kalenin Sivas-Kangal yoluna bakan cephesine 320 metrekare alana bayrak yaptırdık. Bu kale ülkemizde son zamanlarda yaşanmış olaylara karşıda bir manevi bir hava oluşturulmasına karşıda yapılmıştır" diye konuştu.

(Onur Erden - Veysel Korkmaz/İHA)

Son Güncelleme: 23.08.2017 12:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287