Mimar Sinan’ın "ustalık eseri"nde son Ramazan

Edirne’de, Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Cami, restorasyona giriyor.

banner279
09 Mayıs 2017 Salı 16:21
Mimar Sinan’ın "ustalık eseri"nde son Ramazan

Edirne’de, Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Cami, restorasyona giriyor.

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camisi’nin bu yılın sonunda restorasyona gireceğini belirterek, “Selimiye Camisinin restorasyon çalışmaları uzun süredir devam ediyor. Bu kapsamda Selimiye’de röle ve restorasyon projelerini temin ediyoruz. Koruma Kurulu’na ilk projelerimizi sunduk” dedi.

“BİR YIL İÇERİSİNDE BAŞLAYACAĞIZ”

Selimiye Camisiyle ilgili büyük bir problemin olmadığına değinen Güneren, “Yılların kirlenmişliği ve yıpranmışlığı var. Bazı malzemelerde değişikliğe ihtiyaç var. Statik açıdan bir sorunun olmaması bizi sevindiriyor. Röle ve projemiz onaylandı. Bu yılın sonunda ya da 2018 yılının başında restorasyon çalışmalarına başlayacağız” dedi.

“KURŞUN ÖRTÜ YENİLENECEK”

Restorasyonun ayrıntılarına ilişkin Güneren, “Kurşun Örtüde bir takım sıkıntılar var. Kurşun örtü elden geçirilecek, gerekirse tamamen yenilenecek. Böylece akma, sıvalarda bozulma ve kalem işlerinde bozulmayı engellemiş olacağız. Ayrıca, ahşap donanımlarını, kapılarını kepenklerde de bazı aksaklıklar var. Onu da elden geçirmiş olacağız. Taş temizlikleri yapılacak. Pencerelerde, dışlıklar da elden geçirilecek” diye konuştu.

“İBADETE KAPATMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”

Selimiye Camisinin restorasyon çalışması boyunca ibadete kapalı olup olmayacağı yönündeki soruya Güneren, “Selimiye Camisi hem Edirne, hem Türkiye hem de Dünya için çok önemli bir eser. İbadete kapatmayı düşünmüyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’da yaptığı çalışmalardaki gibi Fatih, Yeni Camii ve Selimiye Camisini ibadete kapatmadan kısım kısım restorasyon ve resüsyon çalışmasını gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

“RESTORASYON ÇALIŞMASI 3 YIL SÜREBİLİR”

Selimiye Camisinin restorasyon çalışmasının ne kadar süreceğine ilişkin soruyu Güneren, “Bu ölçekteki camiler 3 yıldan fazla sürüyor. Hızlı yapmak başarılı yapmak anlamına gelmiyor. Bu restorasyon 3 yıldan az bir sürede tamamlanmaz; ama en kısa sürede bitirmek Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün temel hedefidir” diye konuştu.

HABER 24

Son Güncelleme: 09.05.2017 17:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287