Kuş Cenneti için UNESCO planı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, dünyanın en önemli sulak alanlarından birisi kabul edilen ve uluslararası Ramsar alanı da olan Kızılırmak Deltası’na görsel zenginlik katmak adına çalışmalar başlattıklarını...

banner279
24 Temmuz 2016 Pazar 17:05
Kuş Cenneti için UNESCO planı
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, dünyanın en önemli sulak alanlarından birisi kabul edilen ve uluslararası Ramsar alanı da olan Kızılırmak Deltası’na görsel zenginlik katmak adına çalışmalar başlattıklarını belirterek, Kuş Cenneti’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya müracaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında devam eden ve tamamlanan ulaşım ve peyzaj projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bafra’ya yapılacak köprü hakkında bilgiler veren Sefer Arlı, “Bafra Devlet Karayolu köprüsünden denize kadarki mesafe 22 km olup, bu kesimde hiçbir geçiş köprüsü bulunmamaktadır. Kızılırmağın doğu ve batı yakasındaki yerleşim birimlerinin birbirlerine bağlantısını en kısa yoldan sağlamak için Türbe Mah ile Kalaycılı Mah mevkiinde 7.km’de köprü yapılması kararlaştırılmıştır. Toplam 250 m uzunluğunda, 10 m genişliğinde olan köprünün ihalesi 25 Mayıs 2015 tarihinde yapılmış olup, yüklenici firma 19 Haziran 2015 tarihinde işe başlamıştır. Toplamda 11 akstan oluşan projemizin her aksında 33 m uzunluğunda 120 cm çapında 3 adet forekazık olmak üzere toplam 33 adet kazık bulunmaktadır. Hali hazırda köprünün tabliye beton kalıp ve demir işleri devam etmektedir” dedi.
“İstiklal Caddesi’ne son viraj”
İstiklal Caddesi düzenlenme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Sefer Arlı, “Samsun’un simgelerinden biri olan İstiklal Caddesi’nin Osmaniye cad ile Lise cad arasındaki bölümü, altyapısı ve üstyapısı ile birlikte yeniden teşkil edilerek taşıt trafiğinden arındırılmış ve halkımızın hizmetine sunulmuştur. Bu bağlamda Çiftlik Caddesi üzerinde bulunan binaların dış cepheleri ve işyeri tanıtım tabelalarına varana kadar mimari bir disiplin içerisinde yeni çehreye kavuşturulması için 3 kısımdan oluşan ihale 23 Ekim 2014 tarihinde yapılmıştır. 1. kısım ve 2. kısım tamamlanmış olup, üç kısım tamamlanma aşamasındadır. Toplamda 24 bin m2 lik mantolama yapılacak olup şuana kadar 22 bin m2 mantolama yapılmıştır. Proje değeri 23 milyondur” diye konuştu.
“Meydan modernleşme projesi 30 milyon TL”
Meydandaki projenin çalışmalarına bina kaplamalarıyla başlandığını dile getiren Arlı, “Cumhuriyet Meydanı modernleştirme çalışmaları kapsamında Kent Estetik Kurulu’nda projeler görüşüldü ve onaylandı. Onaylanan projeye göre yeni bir konsept belirlenmiş olup Çiftlik Cadde AVM Projesi’nde olduğu gibi binalarda görüntü kirliliği yapan reklam tabelaları kaldırılacak ve Cumhuriyet Meydanı Atatürk Parkı’yla bir bütün haline getirilecektir. Samsun’un merkezi konumundaki Cumhuriyet Meydanı ve çevresi, projesi tamamlanan çalışmayla bambaşka bir kimliğe bürünecek olup Bu kapsamda 19 Ocak.2016 tarihinde ihalesi gerçekleştirilmiştir. İlk etapta, Cumhuriyet Meydanı’nı çevreleyen binalarda çalışmalar başlatılmıştır. Proje bedeli 30 milyon TL’dir” şeklinde konuştu.
“Amaç Kuş Cenneti’ni Dünya Mirası Listesi’ne sokmak”
Proje ile amaçlarının Kuş Cenneti’ni Dünya Mirası Listesi’ne sokmak olduğunu vurgulayan Arlı, “Dünyanın en önemli sulak alanlarından birisi kabul edilen ve uluslararası Ramsar alanı da olan Kızılırmak Deltası’nda doğa ile uyumlu yol yapım çalışmaları tamamlanmıştır. Kuş cennetinde yapılan beton yol çalışmalarının ve tesislerin kullanıma hazır hale getirilmesinin ardından bölgeye görsel zenginlik katmak adına çalışmalar devam etmektedir. Alandaki çirkin ve kaçak yapılaşmalar ortadan kaldırılarak estetik uygulamalar kapsamında havaalanından itibaren Kuş Cennetini tanıtan taglar ve materyaller yerleştirilmektedir. Uluslararası turizme kazandırılacak Kuş Cenneti’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya müracaat çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Kızılırmak deltasında içerisinde doğa eğitim merkezi, leyleklerin konakladığı bölgede gözlem kulesi, alan içerisinde yer yer kuş gözetleme kulübeleri yapılması da düşünülmektedir. Proje Bedeli 10 milyon 885 bin TL’dir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287