MALATYA / TEKHA
Türkiye’nin ve dünyanın genç insansız hava aracı geliştiricileri, TEKNOFEST 2026 kapsamındaki Uluslararası ve Liseler Arası İHA Yarışmaları için Malatya’da bir araya geliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ana yürütücülüğünde düzenlenen etkinlik, TÜBİTAK organizasyonuyla Tulga Havalimanı’nda hayat buluyor. 7 bini aşkın takımın başvurusu sonrası elemeleri geçen 113 ekip, 8-13 Eylül tarihleri arasında şampiyonluk için ter dökecek. Organizasyon; Sabit Kanat, Döner Kanat ve Serbest Görev olmak üzere üç ana alanda yapılıyor.
Binlerce Başvuru Arasından 113 Ekip Finale Kaldı
Yoğun ilgi gören Liseler Arası İHA Yarışması’na 6 bin 463 ekip müracaat etti. Kıyasıya rekabetin ardından Türkiye’nin 22 şehrinden 55 takım adını finale yazdırdı. Uluslararası İHA Yarışması tarafında ise 880 takım arasından Türkiye, Bangladeş ve Endonezya temsilcisi 58 ekip son aşamaya geçti.
Lise kategorisinde Döner Kanat alanına 3 bin 715, Sabit Kanat branşına bin 690 ve Serbest Görev dalına bin 58 müracaat ulaştı. Uluslararası yarışma klasmanında ise Döner Kanat için 254, Sabit Kanat için 290, Serbest Görev için ise 336 takım şansını denedi. Finalist ekipler, hava araçlarının gökyüzündeki manevralarının yanı sıra otonomi kabiliyeti, teknik donanım yeterliliği, verimlilik ve özgün tasarım nitelikleriyle puan toplayacak.
Zorlu Teknik Değerlendirmeler Uçuş Öncesi Devrede
Proje Sunum Raporu ile Hazırlık ve Görev Videosu etaplarını başarıyla tamamlayan finalistler, sahadaki kesin kayıt işlemlerini takiben hava araçlarını teknik kontrolden geçirecek. Uzman hakem kadrosu araçların yapısal mukavemetini, toplam ağırlığını, mekanik hareket yeterliliğini ve elektronik aksam güvenliğini tek tek inceleyecek.
Onay alan araçlar gökyüzü etabına çıkacak. Sabit ve Döner Kanat dallarında uçuş müddeti, otonom kabiliyetler, faydalı yük taşıma ile hedef noktaya bırakma kabiliyeti sınanacak; ayrıca kurulum sürati ve kutu hacmi de puanlamaya etki edecek. Serbest Görev kategorisinde yarışan takımlar ise demo niteliği, görev başarısı, stabilite, yerli bileşen oranı, ekonomik tasarım ve ekip uyumu gibi sekiz temel kritere göre not alacak.
Başarılı Ekiplere Yüksek Para Ödülü
Kürsüye çıkan takımlar ciddi para ödüllerinin sahibi olacak. Uluslararası yarışmada her kategorinin birincisine 250 bin TL, ikincisine 200 bin TL, üçüncüsüne ise 175 bin TL takdim edilecek.
Liseler Arası İHA Yarışması klasmanında ise birinciler 200 bin TL, ikinciler 150 bin TL, üçüncüler 120 bin TL para ödülü alacak. Derece elde eden gençlerin danışman öğretmenleri de ayrıca ödüllendirilecek. TÜBİTAK’tan maddi destek almadan alana gelen ve ilk üçe giremeyen finalistler arasından 55 baraj puanını aşanlar ise Performans Ödülü ile desteklenecek.
Nefes Kesen Rekabet 6 Gün Sürecek
Malatya Tulga Havalimanı ev sahipliğindeki heyecan 8 Eylül’de kayıt ve teknik inceleme adımlarıyla start alıyor. 9-12 Eylül günleri boyunca yarışma uçuşları gerçekleştirilecek. 13 Eylül Pazar günü son gösterilerin ardından kazananların duyurulacağı kupa ve ödül töreni yapılacak. Ekiplerin aylar süren emeği bu uçuşlarla zirveye taşınırken, TEKNOFEST 2026 rüzgarı 30 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Şanlıurfa’da devam edecek.