50 yıllık ‘lüp lüp’ geleneği

Kütahya’nın Simav ilçesinde, yarım asırlık ‘lüp lüp’ geleneği Yeşilova mahallesi sakinleri tarafından her yıl düzenleniyor.

banner279
31 Ağustos 2017 Perşembe 18:19
50 yıllık ‘lüp lüp’ geleneği

Kütahya’nın Simav ilçesinde, yarım asırlık ‘lüp lüp’ geleneği Yeşilova mahallesi sakinleri tarafından her yıl düzenleniyor.

Ramazan ve Kurban bayramından bir gün önce çocuklara dağıtılan geleneğe bu yıl 500’den fazla çocuk katıldı. Yeşilova Mahallesi muhtarı Ömer Yenilmez, başlangıcı çok eski tarihlere dayanan lüp lüp geleneğinin gün geçtikçe büyüdüğünü belirtti. Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, “Bugün ilçemizin Çavdır Mahallesi’nde başlattığımız lüp lüp dağıtımı Yeşilova ve Değirmenciler mahallelerimizle devam ediyor. Daha öne köy olan Yeşilova mahallemizin, uzun yıllar önce başlattığı bu geleneğin çocuklarımızı sevindirmesi, bizi de mutlu ediyor. Bin’e yakın çocuğa, çikolata, kurabiye ve kek gibi gıda maddelerini dağıtıyoruz. Nice bayramlarda sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum” dedi.

Yeşilova mahallesinden Hasan Ölmez, Yeşilova Mahallesi’nde bayram öncesi çocukların sevindirildiği lüp lüp geleneğinin sürdürüldüğünü belirtti. 92 yaşındaki Şerife Mutlu, “Ben kendimi bildim bileli bu gelenek devam ediyor. Önceki yıllarda biz evleri dolaşarak lüp lüp isterdik. Üç İhlas, bir Fatiha okurduk, ondan sonra verirlerdi. Şimdilerde meydanda toplanarak bu gelenek devam ediyor” şeklinde konuştu.

Ayşe Akbulut, Manisa’da ikamet ettiklerin her yıl bayramda gelip bu şenliğe katıldıklarını ifade etti. Yeşilova Mahallesi esnaflarından Serdar Kaya, “Önceki Semer köyümüzde ev ev dolaşıp lüp lüp alırdık. Bize önce üç İhlas bir Fatiha okuturlardı” derken, mahalle sakinlerinden Ali Erdil ise, “Geçmişten bu güne devam ettirdiğimiz bu hayrı, bu sene de düzenlemiş olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

(Mehmet Emin İncekulak /İHA)

Son Güncelleme: 31.08.2017 23:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287