ANNE BABALAR DİKKAT!

Uğur GENCER/ Karne nasıl olursa olsun ebeveynler çocuklarına hoşgörülü davranmalıdır.

banner279
27 Ocak 2022 Perşembe 17:01
ANNE BABALAR DİKKAT!

Yoğun bir dönemin sonuna gelindi. Karneler alındı, yarıyıl tatili başladı. Karneler bazı evlerde mutluluk ve sevinçle karşılanırken bazı evlerde üzüntü ve kızgınlıkla karşılandı. Karne nasıl olursa olsun ebeveynler çocuklarına hoşgörülü davranmalıdır. Bu karnelerde her ne kadar çocuğun adı yazsa da aslında bu karne okulun, öğretmenin, anne-babanın, hatta eğitim sisteminin de karnesidir. Çocuğun gelişimsel özelliklerini, güçlü ve zor yanlarını, şimdiye kadar kendi sorumluluğunu bilip yerine getirmesi için ailede aldığı temel eğitimin yeterliliğini, okul ve diğer çevresel koşulları, dönem boyunca gösterdiği gayreti hesaba katmadan, verilen tepkileri not temeline oturtmak ve bu tepkilerde aşırıya kaçmak ebeveyn çocuk ilişkisinde büyük sorunlara yol açabiliyor.

Karne notları düşük de olsa çocuğu dinlemek, duygularını anlamaya çalışmak, dönem boyunca gösterdiği gayreti takdir etmek, akademik zorlanmanın olası sebeplerini beraber ele almak, bu konuda öğretmenleri ile iş birliği içinde olmak faydalı olabilir.

Çocuklarımızın, gençlerimizin düşünceleri, duyguları, bedensel duyumları, hayalleri olan biricik bireyler olduğunu unutmadan, onları bütün olarak kabul edip ihtiyaç duyduklarında mutlaka bir çocuk psikiyatri uzmanından yardım almanızı öneriyoruz.

Tatil sürecinde çocukların günlük yaşam düzenlerinin dinlenmeye de fırsat verecek şekilde esnetilmesi fakat çok fazla değiştirilmemesini, uyku saatlerinin benzer olmasını, aile içi iletişimi ve paylaşımları olumlu yönde etkileyecek kutu oyunları oynanmasını, beraber izlenebilecek filmler, kitaplar seçilmesi sonrasında bunlar üzerine sohbet edilmesini, ilgi duyulan bir uğraşının beraber yapılmasını, okul sürecinde yeterince vakit bulunmadığı için ertelenen sosyal aktivitelerin, planların, keşiflerin hayata geçirilmesini tavsiye ediyoruz.

SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı

Uzm.Dr.Dilara Bingöl Karagöz.

Son Güncelleme: 27.01.2022 17:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287