Sakarya-Bilecik orman yangını kontrol altında

Pazar akşamı Sakarya’nın Geyve ilçesinde başlayan ve ikinci gününde Bilecik’in Osmaneli ilçesine sıçrayan orman yangını, yoğun mücadele sonucunda kontrol altına alındı. Dört köyün tahliye edildiği yangında alevlerin oluşturduğu hortum ve Eskişehir’e kadar ulaşan duman tabakası yangının büyüklüğünü gözler önüne serdi.

banner279
22 Temmuz 2025 Salı 12:32
Sakarya-Bilecik orman yangını kontrol altında

ANKARA-BHA

Sakarya’nın Geyve ilçesinde pazar akşamı ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle Bilecik’in Osmaneli ilçesi sınırlarına kadar ilerledi. Alevlerle karadan ve havadan yürütülen yoğun mücadele sonunda yangın bu sabah itibarıyla kontrol altına alındı. Ekipler, bölgede soğutma çalışmalarına başladı.

Yangın, Geyve’ye bağlı Taşoluk Mahallesi’nde etkisini en yoğun şekilde gösterdi; burada üç ev tamamen yanarken, can kaybı yaşanmadı. Alevler ilerledikçe Osmaneli’ye bağlı Kızılöz, Büyükyenice, Kazancı ve Borcak köyleri tedbir amaçlı tahliye edildi. Jandarma ekipleri hoparlörlerle uyarılar yaparak bölge halkını güvenli alanlara yönlendirdi.

Köylüler traktörlerle yangınla mücadeleye katıldı

Tahliye edilen köylerde bazı vatandaşlar, traktörlerinin arkasına bağladıkları sulama tankerleriyle söndürme çalışmalarına destek verdi. Diğerleri ise hayvanlarını ve eşyalarını kamyonetlerle tahliye etmeye çalıştı. Yangının ilerleyişini durdurmak için tarlalarını süren vatandaşların çabaları dikkat çekti.

Alevler hortuma dönüştü, araçlar alevlerin ortasında kaldı

Yangının en şiddetli anlarında, alevlerin spiral şeklinde dönerek yükseldiği ve yangın hortumu oluşturduğu anlar görüntülendi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, sosyal medyada paylaştığı videoda, “Hiç acıkmayan, yorulmayan bir düşmanla savaşıyoruz. Kahramanlarımızın motivasyonu, yeşil vatana olan sevgileri,” ifadelerine yer verdi.

Yangın sırasında Büyükyenice köyünde bir traktör ve bir otomobil, alevlerin arasında kaldı. Araçlar kepçe yardımıyla bölgeden çıkarıldıktan sonra üzerlerine toprak dökülerek söndürüldü. Maddi hasar oluşsa da herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

Vali Sözer: “Rüzgar yangının yayılmasına neden oldu”

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, rüzgarın etkisiyle yangının Kazancı ve Borcak köylerinin üst kesimlerine kadar ilerlediğini, bu nedenle iki köyün de boşaltıldığını söyledi. “Toplamda dört köyde tahliye gerçekleştirdik. Hem karadan hem havadan gece gündüz mücadele ettik,” dedi.

Duman tabakası Eskişehir’e kadar ulaştı

Yangından yükselen yoğun duman, rüzgarla birlikte Eskişehir kent merkezine ulaştı. Sabah saatlerinde kentte adeta bir duman örtüsü oluştu; evlerin çatıları ve araçların üzeri külle kaplandı. Vatandaşlar, geniz yakan is kokusundan şikayet etti.

Yangının tamamen söndürülmesi için soğutma çalışmaları sürerken, yetkililer bölgede tekrar alevlenme ihtimaline karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Anahtar Kelimeler:
Orman Yangını
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287

banner234

banner233