Eğitimcilerin büyük özveriyle çalışıp yeni öğretim yılına hazır hale getirdikleri okullarının pırıl pırıl resimlerini gördükçe inanın sil baştan okula gidesim geldi.

Okulları güzelleştiren branş gözetmeksizin okul müdürleri, müdür yardımcıları ve başarılarıyla okulu zirveye taşıyan öğretmenlerdir. Ancak her okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmeni kesinlikle bir değildir. Müdür vardır “Maaş günüm gelsin paramı alayım, emekliliğim gelsin yoluma bakayım”, Müdür vardır “Benim okulum başarılı olsun, okuluma kalıcı hizmetler bırakayım” derdindedir.

“Günü gelsin” derdinde olan müdürün okuluna katkısı olmadığı gibi farkındalık sağlaması da beklenemez. Teslim aldığı okula bir çivi çakmadan günü geldiğinde teslim eder. Okuluna farklılık katan, başarısını arttıran, adını duyuran, sorunlara çözüm bulup vatandaşları çare aramak için İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yönlendirmeyen müdür bence en iyi müdürdür.

Okul yöneticilerini imkânlar dâhilinde beşeri ilişkilerle okulları için menfaat sağlayan “İş bitirme” odaklı eğitim sevdalılarını hayranlıkla takip edip her zaman takdir etmişimdir. Takdir ederken de sendikalarına, siyasi görüşlerine bakmaksızın önce gördüğüm sonra duyduğum kadarıyla başarısına göre takdir ederim. Kaldı ki; diğer kişisel hususlar beni hiç bağlamaz!

Okul bahçesi temizliğinden bahçe sulamasına, boya badanadan hayvan barınağına, tadilat işlerinden kaynak yapanına, tesisattan sıva yapanına kadar daha sayamadığım birçok işleri okul müdürleri ve fedakâr öğretmenlerin yaptığına bizzat şahit olmuşumdur.

Müdür veya müdür yardımcılığı önemli bir unsurdur. Okullarda öğretmenlerin motivasyon, öğrencinin okul içinde huzur ve mutluluğuna varıncaya kadar her şey okul yönetimine bağlıdır.

Amacı sorun çözmek olan bir müdür sorun çözmek yerine çareyi geçiştirmekte buluyorsa asla fayda sağlayamaz.

Motivasyonu düşük olan öğretmen anlatamaz.

Huzursuz ve mutsuz olan öğrenci ise asla başarılı olamaz.

Biraz örnekleme verecek olursak.

Bir okulda müdür sorun çözemezse Milli Eğitim Müdürü’nün odası dolar taşar.

Bir okulda müdür yardımcıları sorun çözemez, sorunla geleni sorunla gönderirse müdür odası dolar taşar.

Sorun çözülemeyen yerde kartopu çığ olur.

Aksaklıklar dağ olur

Huzursuzluk sel olur

Çare arayışıyla başlayan yolculuk çaresizlik durağında son bulur.

Çare derken aklıma Yıldız Tilbe’nin 14 Şubat reklam sözü geldi “Çare Yıldız Tilbe!”

Günün sözü: Görüş arkasına sığınıp daldan dala atlamaktansa fedakârlıkla çalışıp kalıcı izler bırakmak daha hayırlıdır.

Son sözüm: Çözüm odaklı, başarılı, beşeri ilişkileri güçlü okul müdürlerinin sayısı artsın okullar çiçek açsın.

***

Okullarda pozitif vaka çıkarsa ne olacak?

Öğretmen pozitif olursa ne olacak?

Öğrenci pozitif çıkarsa ne olacak?

Ağzınızı hayra açın da hiç bir şey olmasın!

Bir nesil eğitimden uzak olup yok olmasın…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.