Dinleyenler mutlaka biliyorlardır. Bugün, değerli üstat Esat Kabaklıya ait olan şarkı sözlerinde bir babanın evladına seslenişini sizlerle paylaşmak istiyorum.
 

Çabuk büyü çabuk yetiş tez oğlum

çakal gezen şu dağlarda gez oğlum

Vatanına göz dikeni ez oğlum.!

dostun kim düşmanın kim sez oğlum

tarihini şerefinle yaz oğlum..!


 

Senden gider sonsuzluğa yol oğlum

dört bir yana salmalısın kol oğlum

ekmeğini aç olanla böl oğlum

haram yeme, hak uğruna öl oğlum.!

Zulüm dolu saltanattan in oğlum

zalimlere duymalısın kin oğlum

nefis kibir mantık yutan dev oğlum

mağrur olma insanları sev oğlum.!

Çabuk büyü çabuk yetiş tez oğlum

çakal gezen şu dağlarda gez oğlum

çabuk büyü çabuk yetiş tez oğlum

hain gezen şu dağlarda gez oğlum

söz ver bana geç karşıma söz oğlum.!

Şarkı sözlerini dikkatle okuduğumuzda sözlerin altından birçok anlam çıkmaktadır. Belki de özellikle günümüz şartlarında bir babanın evladına söyleyeceği en anlamlı sözlerdendir. Heleki kız olsun, erkek olsun günümüz şartlarında evlat yetiştirmenin zor olduğu dönemde bu tip anlamlı sözlerin kulağa hoş gelmemesinin mümkünü yoktur. Bekâra karı boşamak kolay gelir. Çocuk yetiştirmeye çalışanlar beni daha iyi anlayacaklardır. Bir babanın duygusunu, baba olmayan bilemez.

Aslında anlamlı olan bu sözlere herkes kendi yaşantısına, yetiştiği yere, çevresine göre eklemeler yapabilir. Durumu değerlendirdiğiniz ortam da çok önemlidir. Şarkı sözleri yazarken şarkının sözlerini yazan kişiler nasıl ki; yaşayarak bazı şeyleri kaleme alıyorlarsa aynı durum bizler içinde geçerlidir. Bu sözler boş bir kafayla veya gelişi güzel okunduğunda okuyan kişiye çok saçma gelebilir. Aslında saçma olan hiçbir şey yoktur. Bir ilgili babanın evladına ifade ettiği anlamlı sözlere kendimizin de yüksek sesle düşünerek eklemek istediği bir takım sözler olabilir.

“Hırlıyı hırsızı bil oğul, elden olmaz yan cebime koy diyenleri gör oğul”,”Vatanına ihanet eden mahlukları bil oğul”, “Tüyü bitmemiş yetimin hakkını gasp edenleri gör oğul”,”Menfaatleri için yapamayacakları hiç bir şey olmayan adamım diye dolaşan, dansöz gibi kıvırtanları bil oğul”,”İçi boş, kalbi bozuk vicdanı olmayanları, yetim hakkı yeğenleri çöz oğul”,”Dışı melake, içi bozuk olanları bil oğul”,”Öz evladına tecavüz edebilecek yapıda olan sapık ruhlu insanların yanından dahi geçmeyeceğini bil oğul”,”Kanunsuz işlerle uğraşanlardan uzak dur oğul” Değerli üstadın şarkısından esinlenerek aklıma gelen kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim. Ancak her babanın kendi evladına söyleyeceği farklı sözler olabilir. Değerli aileler çocuklarınıza değeri, sevgiyi, şevkati ve aynı zamanda elinizden geldiğince her konuda bir arkadaş gibi destek olmaya çalışalım, onları her zaman dinleyelim, onların seviyesine inelim. Akşamdan akşama sadece kafa okşamak gerçek sevgi değildir. Eksik olduğunuz durumlarda sokaklarda ki kötü niyetli kişilerin eline fırsat vermeyin, kötü niyetli kişiler, sizlerden oluşan boşlukları fırsat bilerek, sizin evladınıza her türlü yardımı elini, her türlü sorunlarını dinlemeyi gerçekleştirirler. Bütün sıkıntılarına yardımcı olurlar. Ama sonucunda bu yardımların, dinlemelerin, maddi ve manevi eksikliklerin giderilmesinin altından  “bedel” olarak geri dönüşü mümkün olmayan karanlık yollar ve bataklıklar çıkacaktır.”Denize düşen yılana sarılır.” Sözünü unutmayalım.

Nasıl ki; denizin ortasında kalmış bir gemi limana gelmek için çaresizlikle yardım bekliyorsa, boşluğa düşen bir kişide aynı denizin ortasında kalmış gemiye benzer. Bu kişi ister bay, ister bayan olsun hiç fark etmez içinde bulunduğu boşluktan kaynaklı olarak sağlıklı karar verememekle beraber hata yapmaya müsaittir. mında özellikle aile büyükleri Esat KABAKLI’NIN şarkı sözlerinde belirttiği gibi, çocuklarına hayatın kötü yönlerini, karşılarına çıkacak zorlukları, hayatın acı ve tatlı olan yönlerini, hayatta başarılı olmanın sırlarını, dost, arkadaş seçimlerini sürekli aşılamaları gerekmektedir. Hepimizin bildiği gibi en büyük tehlike yanlış arkadaş yanlış çevre seçiminden meydana gelir.

İç güzellik, iç çirkinlik bir hastalıktır. İçi güzel insanlardan güzellik, kalbi bozuk, içi bozuk olan insanlardan da sonunda mutlaka kötülük bulaşır.

Hayırlı hafta geçirmeniz dileği ile esen kalın…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.