Acı ama gerçek önce dolandırılmak için davetiye çıkartıp, sonra çare arayan bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz.

Karne zamanı sevinçle paylaşılan üzerinde TC kimlik numarası yazan takdir, teşekkür belgeleri, mahkeme, tapu senedi evraklarının bilinçsizce paylaşılması adeta moda oldu. Dolandırılmak için can atar olduk. 

Son günlerde E-devlet üzerinden akın akın, her gün artış gören soyağacı sorgulaması yapılırken, vatandaşların anne kızlık soyadını da gösteren bu bilgileri sosyal medya hesaplarından paylaşması, dolandırıcılara adeta davetiye çıkartıyor. TC. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Alt Üst Soy Belgesi "Soyağacı" uygulaması başlamasıyla sosyal medyada gizlilik gerektiren kişiye özel bu bilgilerin paylaşılarak yayıldığına şahit oluyoruz.

Bankalar, ilgililer uyarılarında anne kızlık soyadının paylaşılmaması kişisel veri güvenlikleri için tehlike arz ettiğini açıklasa da hiç kimse uyarılara aldırış etmiyor. Bilinçsizce paylaşanlar sanki canlarının yanacağı günü bekliyorlarmış gibi paylaşmaya devam ederken, bilinçli olan vatandaşlar ise kişisel gizli bilgileri kapatarak paylaşıyorlar. 

Bilinçli ve bilinçsizce paylaşılmış olsa da bence gereksiz ve yanlıştır. Soyumuz, geçmişimiz elbette önemlidir. Soyağacındaki bazı ifadeler eğlencelide gelebilir, fakat ne olursa olsun dolandırıcıların ekmeğine göz göre göre bal sürmeyenin anlamı da yok, buna gerekte yok.

Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünde belirttiği gibi "Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez." aslında çok doğru bir söz lütfen bu sözü okuduğumuz, anladığımız gibi uygulayalım. Geçmişimizi öğrenip gelecekte bizi bekleyen felaketlere davetiye çıkarmayalım.

Sağlık dolu başarılı günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.