’Beyaz etki prens’e ihracatta talep patlaması

Su ürünleri sektörü ihracatında çipura bereketi yaşanıyor. ‘Beyaz etli prens’ olarak tanımlanan çipuranın ihracatında talep patlaması yaşanıyor.Türkiye’den ihraç edilen her dört balıktan üçünün ihracatını gerçekleştiren Ege...

banner279
15 Eylül 2016 Perşembe 12:28
’Beyaz etki prens’e ihracatta talep patlaması

Su ürünleri sektörü ihracatında çipura bereketi yaşanıyor. ‘Beyaz etli prens’ olarak tanımlanan çipuranın ihracatında talep patlaması yaşanıyor.
Türkiye’den ihraç edilen her dört balıktan üçünün ihracatını gerçekleştiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin kayıtlarına göre; 2016 yılının ocak-ağustos döneminde çipura ihracatı yüzde 35’lik artışla 17 bin 570 tondan, 23 bin 685 tona yükseldi. Çipura balığının Türk sularında yetişen Türkiye’ye özgü bir balık olduğunu belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2008 yılında Su Ürünleri Tanıtım Grubunun kurulması sonrasında yürütülen tanıtım çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını, 2016 yılının ocak-ağustos döneminde çipura ihracatının 125 milyon 243 bin dolara ulaştığını kaydetti.

YÜZDE 50’LİK ARTIŞ
Su ürünleri sektörünün yıllık 60 bin ton seviyesinde olan çipura üretimini 90 bin tona çıkarmak için gerekli yatırımları yaptığını anlatan Kızıltan, “Lezzet ve sağlığı birleştiren çipuramıza dünya genelinde olan talebi karşılayabilmek için üretim kapasitemizi artırdık. Bu sayede ihracatta yüzde 50’lik bir artışa imza atacağız. 2023 yılı için sektörün ortaya koyduğu 1.5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız” diye konuştu.

EN ÇOK HOLLANDALILAR VE İTALYANLAR SEVİYOR
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden 2016 yılının üçte ikilik diliminde yapılan 125 milyon 243 bin dolarlık çipura ihracatında Hollanda 29 milyon 741 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. Hollanda’yı 28 milyon 225 bin dolarlık çipura ihracatı ile İtalya, 9 milyon 67 bin dolarlık tutarla İspanya takip etti. Çipura ihracatı yapılan ülke sayısı 44 oldu.
(İHA)

Son Güncelleme: 15.09.2016 12:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287