Hidrojenli doğal gaz geliyor!

Bakan Dönmez tarafından açılacak Temiz Enerji Teknolojileri Merkezi ile Türkiye'de ilk defa, hidrojen doğal gaz ile karıştırılıp, vatandaşlara ulaştırılacak.

banner279
02 Nisan 2021 Cuma 16:55
Hidrojenli doğal gaz geliyor!


Hidrojenin, Konya’da kurulan laboratuvarda doğal gaz ile harmanlanıp, temiz enerji olarak vatandaşlara ulaştırılması hedefleniyor.
 
Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin doğal gazla harmanlanmasından elde edilen kompozit gazın kullanımıyla temiz enerjinin, orta vadede tüm Türkiye’ye yayılması öngörülüyor.
 
Proje ile enerjide karbonsuzlaşmanın sağlanması hedefleniyor.
Enerji Bakanlığı'nın doğal gazda verimliliği artırmasını planladığı proje uyarınca, Türkiye Doğal Daz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Teknik Merkezi GAZMER’in Konya’da kurduğu tesis ile Türkiye’de ilk defa doğal gaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazların beslenmesi sağlanacak.

KARIŞIM TESTLERİ BAŞARILI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) onaylanan, AKSA Doğal gaz ve ENERYA Enerji tarafından finanse edilen ve 2020 yılının ilk aylarında başlatılan "Power to Gas" projesi ile enerjide karbonsuzlaştırma çabalarına katkı sağlanması hedefleniyor.

Güneş panelleri, rüzgar türbini ve yakıt hücresi ile ihtiyacının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden sağlayan laboratuvar ile hem akademik hem de endüstriyel çalışmalar yürütülüyor. GAZMER’de yapılan testlerde, yüzde 5-10-15-20 oranlarında hidrojen ile yüzde 95-90-85-80’e kadar doğal gaz karıştırıldı.

Elde edilen karışım, test amaçlı yakılırken ve başarılı sonuçlara ulaşıldı. Projenin ilk sonuçlarına göre, mevcut doğal gaz iç tesisatlarında ve tüketici cihazlarında önemli bir değişikliğe gerek kalmaksızın hidrojenin, dağıtım ağlarında doğal gazla birlikte en fazla yüzde 20 oranında karıştırılabileceği test edilmiş oldu.

KAYNAK: MİLLİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287