YENİ KISITLAMALAR GELEBİLİR  

  Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de mutasyonlu virüsün görüldüğü şehirlerde yeni kısıtlamaları düşünmek gerektiğini söyledi.

banner279
06 Şubat 2021 Cumartesi 14:17
YENİ KISITLAMALAR GELEBİLİR  

Türkiye'de herkes sokağa çıkma yasaklarının kalkmasını bekliyor. Peş peşe açıklamalar geliyor. Bilim kurulu üyeleri ise büyük tehlikeye dikkat çekiyor. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Aşılama ve uzun süre izolasyonda kalmanın vermiş olduğu sıkıntı, aşılamanın vermiş olduğu rehavet ile maske, mesafe ve hijyen kurallarının ihmal edilmesi özellikle o beklediğimiz üçüncü dalganın oluşmasına neden olabilir" dedi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi  Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı  Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Aşılama ve  uzun süre izolasyonda kalmanın vermiş olduğu sıkıntı, aşılamanın vermiş olduğu  rehavet ile maske, mesafe ve hijyen kurallarının ihmal edilmesi özellikle o  beklediğimiz üçüncü dalganın oluşmasına neden olabilir." dedi.   Taşova,  yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı başlanan  aşı çalışmaları, muhtemel üçüncü dalga ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili  açıklamada bulundu.Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama  Stratejisi"ne göre, 14 Ocak'ta sağlık çalışanlarının aşılanmasıyla başlatılan  çalışmaların belirli yaş aralığındaki vatandaşların aşılanmasıyla devam ettiğini  anımsatan Taşova, aşılamada henüz istenilen seviyeye ulaşılmadığını belirtti.

 Taşova, tedbirlerin işe yaradığını ancak en ufak gevşemenin vaka  sayılarını artıracağını vurgulayarak, "Çünkü aşılamayı daha henüz istediğimiz  düzeye ulaştıramadık, onun ulaşması lazım. Aşılama ve uzun süre izolasyonda  kalmanın vermiş olduğu sıkıntı, aşılamanın vermiş olduğu rehavet ile maske,  mesafe ve hijyen kurallarının ihmal edilmesi özellikle o beklediğimiz üçüncü  dalganın oluşmasına neden olabilir. Buna çok dikkat etmek gerekiyor." diye  konuştu.
 

YENİ KISITLAMALAR GELEBİLİR
 
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de mutasyonlu virüsün görüldüğü şehirlerde yeni kısıtlamaları düşünmek gerektiğini söyledi. İlhan, "Mutasyonun yoğun olduğu yerler varsa bu illerle ilgili kısıtlamalar yapılabilir elbet; ama şu an için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü Türkiye'nin her yerinde var. Bir ilçede, bir mahallede görülmüş olsa oranın karantina altına alınması söz konusu olabilir; ama bu vatandaşlarımız içinde tedavileri evlerde ve hastanelerde sürenler var" dedi.

23 ŞEHİRDE MUTASYONLU VİRÜSE RASTLANDI'
 

DHA'ya konuşan Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan, mutasyonlu virüs görülen kent sayısının 23'e yükseldiğini belirtti. Turan, virüslerin doğada var olabilmesi için daima kendilerinde bir değişim yaratmaları gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: 
"Bütün viral enfeksiyonlarda her yıl virüs yapısını bir miktar değiştirir. O nedenle virüsler de kendini korumaya alıp, mücadele etmeye devam ederler ve yapılarını değiştirirler. Bunu bazen tek bir proteinini değiştirerek yapabilmekteler. O nedenle şu anki mutasyonlu virüslere baktığımızda kendi yapılarında bir miktar değişiklik yarattıklarını görüyoruz. 23 şehirde mutasyonlu virüse rastlandı. Özellikle yurtdışından gelen veriler yüksek bulaştırıcılık oranına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak hastalık şiddetinin nasıl olduğu konusunda net bir bilgi yoktu. Fakat son günlerde özellikle İngiltere’deki görüntüler bu virüsün yarattığı hastalığın da şiddetinin oldukça yüksek olduğu şeklinde. Bu da aslında şu anlama geliyor ki bireylerin hastaneye, yoğun bakıma ihtiyaç duyma oranları artabilir. Bu nedenle dikkatli olmak zorundayız. Mutasyonel virüsün yayılmaması için elimizden geleni yapmamız gerekiyor."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287