İsteğe Bağlı Sigorta Nedir, Emeklilik Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta; bir iş yerinde çalışmadan, aktif vergi kaydı, şirket ortaklığı kaydı ya da çiftçilik kaydı v.b zorunluluğu olmadan isteğe bağlı olarak prim ödenen ve yatırılan primler ile emekli olunmayı sağlayan sigorta koludur. Bu yazımızda isteğe bağlı sigorta kollarının hangileri olduğunu ve nasıl isteğe bağlı sigortalı olabileceğiniz konusunda sizlere ayrıntılı bilgi sunacağız.

banner279
10 Ağustos 2017 Perşembe 02:22
İsteğe Bağlı Sigorta Nedir, Emeklilik Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak istiyenler bu haberi detaylı bir şekilde okusunlar. Aklınıza takılan tüm soruları yorum yaparak uzman ekibimize sorabilirsiniz.

İsteğe bağlı bağkur (4b)
İsteğe bağlı emeklilik primi ödemenin en kolay yollarından birisi isteğe bağlı bağkurdur. İsteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödeyebilmeniz için;

Herhangi bir işte çalışmıyor olmanız,
Ziraat odası çiftçilik kaydı, vergi kaydı, şirket ortaklığı kaydı v.s. olmaması gerekir.
İsteğe bağlı bağkurlular brüt asgari ücretin %32’si kadar prim öderler.
2017 yılı için isteğe bağlı bağkur prim tutarı 568,00 TL’dir.
İsteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödeyenler emeklilik şartlarında bağkura tabidirler.
Emeklilik hesaplama tablosu konulu yazımızdan ilk başlangıç tarihinize göre emeklilik yaşınızı hesaplayabilirsiniz.
İsteğe bağlı bağkur başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir, başvuru nereye yapılır konusunda detaylı bilgi için ⇒⇒İsteğe Bağlı Bağkur

İsteğe bağlı Ek 5 Tarım sigortası
Bu kapsamda ödenen primler 4a yani ssk kapsamında hizmet olarak değerlendirilir. Ek 5 tarım sigortalısı olabilmeniz için;

Tarım ya da orman işlerinde süreksiz yani mevsimlik, gündelikçi işçi olarak çalışıyor olmanız (Ek 5 tarım sigortalısı olabilmenin en önemli ve olmazsa olmaz koşuludur. Eğer tarım işleri ile uğraşmıyorsanız lütfen bu sigorta kapsamında prim ödemeyin. İleride başınız ağrıyabilir.)
Herhangi bir işyerinde 4a ssk kapsamında çalışmıyor olmanız ve vergi kaydı, şirket ortaklığı, çiftçilik kaydı gibi kayıtlarınızın olmaması gerekir.
2017 yılı için en düşük Ek 5 sigorta primi 490,00 TL’dir.
Ek 5 sigortası ile ssk kapsamında emekli olabilirsiniz. SSK ilk başlangıç tarihinize göre emeklilik hesaplama tablosundan emeklilik şartlarınızı öğrenebilirsiniz.
Ek 5 tarım sigortalısı nasıl olunur, gerekli belgeler nelerdir, başvuru nereye ve nasıl yapılır konusunda detaylı bilgi için ⇒⇒Ek 5 Tarım sigortası

Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta (4b)  

Evde el işi, dantel, örgü, süs eşyası, havlu v.s. gibi ürünleri yapıp satıyorsanız isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz. Ev hanımı sigortası kapsamında prim ödemeniz halinde ödediğiniz primler bağkur hizmeti olarak değerlendirilir. İsteğe bağlı olarak en düşük prim ödenebilecek sigorta kolu ev hanımı isteğe bağlı sigortasıdır. Ev hanımı isteğe bağlı sigortalısı olabilmeniz için;

Evde el işi, dantel, örgü, süs eşyası v.s. üretip satıyor olmanız,
Aktif olarak ticari vergi kaydınızın olmaması,
4a ssk kapsamında bir işyerinde çalışmıyor olmanız gerekir.
2017 yılı için ev hanımı isteğe bağlı sigorta prim tutarı 455,04 TL dir.
Bu kapsamda prim öderseniz emeklilik şartlarınız bağkura göre değerlendirilir. İlk başlangıç tarihinize göre emeklilik hesaplama tablosundan emeklilik şartlarınıza bakabilirsiniz.
Ev hanımı isteğe bağlı sigortalısı nasıl olunur, başvuruda gerekli belgeler nelerdir, başvuru nereye ve nasıl yapılır. Detaylı bilgi için ⇒⇒ Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta

Emekli sandığı isteğe bağlı iştirakçilik (4c)

Emekli sandığı kapsamında en az 10 yıl çalıştıktan sonra görevden ayrılmanız halinde Kuruma müraacat ederek emekli sandığı kapsamında isteğe bağlı prim ödemeye devam edebilir ve bu kapsamda emekli olabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigorta emekli maaşları ne kadar olur?

Yukarıda sayılan isteğe bağlı sigorta kolları için en yüksek emekli maaşı doğal olarak emekli sandığı kapsamında olacaktır. 2017 yılını esas aldığımızda bu kapsamda prim ödeyenler ortalama 1900-2100 TL arasında emekli maaşı alabilirler.
İsteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödüyorsanız 2017 yılı ortalamalarına göre 900-1100 TL arası emekli maaşı alabilirsiniz.
Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta ve ek 5 tarım sigortası kapsamında prim ödüyorsanız ortalama 700-900 TL arasında emekli maaşı alabilirsiniz.
İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler aile yardımı ve eş yardımından yararlanır mı?

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler asgari geçim indiriminden yararlanamaz.

Eğer ek 5 tarım sigortası kapsamında prim öderseniz ve eşiniz ssk kapsamında ya da emekli sandığı kapsamında çalışıyorsa aile yardımı ödeneği kesilir. Ancak isteğe bağlı bağkur ya da ev hanımları için isteğe bağlı sigorta kapsamında prim öderseniz eşinizin aile yardımı diğer ismi ile eş yardımı kesilmez. Çünkü Ek 5 tarım sigortasında ücret karşılığı çalışma vardır. Asgari geçim indiriminden yani aile yardımından yararlanabilmek için de eşin ücret karşılığı çalışmıyor olma şartı aranır.

İsteğe bağlı sigorta primleri nereye ve nasıl ödenir?

İsteğe bağlı sigorta primlerinizi T.C. kimlik numaranız ile herhangi bir banka ve PTT şubesine ödeyebilirsiniz.

Ev hanımları için isteğe bağlı sigorta primi ve ya isteğe bağlı bağkurlu iseniz prim borcunuzu 4b bağkur cari dönem ya da geçmiş dönem sorgulaması yaparak ödemeniz gerekir.
Eğer Ek 5 tarım sigortası kapsamında prim prim ödüyorsanız TC numarası üzerinden Ek5, Ek6, Kısmi İBS, Topluluk sigortası menüsünden ödemeniz gerekir.
İsteğe bağlı sigortada eş, çocuk, anne ya da baba sağlık güvencesinden yararlanır mı?

Yukarıda saymış olduğumuz tüm sigorta kollarında son ödeme vadesi geçmiş prim borcunuzun olmaması halinde hem siz hem de bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz, çocuklarınız, amme ve babanız sizin sigortanızdan yararlanabilir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287

banner280