'Tahıl Koridoru' anlaşması dünya basınında!

Dünyaya rahat bir nefes aldıran İstanbul'daki tarihi 'Tahıl Koridoru' anlaşması dış basında büyük yankı uyandırdı. Tarihi anlaşmaya ilişkin yapılan habelerde Türkiye'nin büyük diplomasi trafiğine dikkat çekildi.

banner279
23 Temmuz 2022 Cumartesi 12:43
 'Tahıl Koridoru' anlaşması dünya basınında!



Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş sonrası küresel bir kriz haline gelen tahıl sıkıntısı için Türkiye ve BM tarafından mayıs ayından bu yana yürütülen arabuluculuk çabaları sonuç verdi ve Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınmasına ilişkin anlaşma Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in katılımıyla Dolmabahçe Sarayı'nda imzalandı.
Dünyadaki tahıl arzının büyük bölümünü karşılayan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş büyük bir krize neden oldu. Türkiye’nin yoğun diplomasi çalışmaları hızlı sonuç verdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Gutteres ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun katılımıyla tahıl koridoru için tarihi imza İstanbul'da atıldı. Anlaşma sonrası savaş nedeniyle yükselen buğday fiyatları savaş öncesi dönemin altına geriledi.

25 MİLYON HUBUBAT, TÜRKİYE’NİN BİR YILLIK REKOLTESİNİN ÜZERİNDE BİR RAKAMA TEKABÜL EDİYOR

25 milyon ton hububatın Türkiye’nin garantörlüğünde Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafına taşınacak olması, savaşla birlikte ortaya çıkan gıda krizi ve bazı bölgeler için açlık tehlikesinin önlenmesi anlamında büyük önem taşıyordu. 

Türkiye’nin geçen yıl hububat rekoltesi 17 milyon ton idi.  Bu yıl bu rakamın 20 milyon tonun üzerinde çıkması bekleniyor.  Bu da demek oluyor ki, Ukrayna ve Rusya’dan uluslararası pazarlara taşınacak olan hububat miktarı, Türkiye’nin tek başına bir yılda ürettiği üründen daha fazla olacak. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287