Taşerona kadro geliyor mu? Cumhurbaşkanı açıkladı

Taşeron işçilere kadro gelecek mi sorusu 2 milyon işçi tarafından merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan taşerona kadro konusunda müjdeyi verdi.

banner279
03 Aralık 2017 Pazar 18:01
Taşerona kadro geliyor mu? Cumhurbaşkanı açıkladı


Taşeron işçilere kadro gelecek mi sorusu 2 milyon işçi tarafından merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan taşerona kadro konusunda müjdeyi verdi.
Yapılan son açıklamalara göre taşerona kadro verilmesi ve bir karara bağlanması için son 30 gün kaldı! Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçiye kadro düzenlemesinin yılbaşından önce çıkması için çalışmalar devam ediyor. Alınan son dakika bilgisine göre, geçtiğimiz haftalarda taşerona kadro ile ilgili taslaklar Başbakan Yıldırım’a iletildi. Toplantıya Mehmet Şimşek, Naci Ağbal ve Jülide Sarıeroğlu katılmıştı. Başbakan Yıldırım, tek taslak hazırlanması talimatını vermişti. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşeron işçi uygulamasına ilişkin düzenlemeye yönelik, "İnşallah Aralık ayı sonu en geç de Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır" dedi. Taşeron işçilerin  657 sayılı Yasa'ya girmesi ve 4E'li olması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Taşeron işçi olarak çalışan işçiler, kadro verilmesi konusunu yakından takip ediyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan gelişmelerin ve yapılan açıklamaların ardından bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir açıklama yaptı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki "Orman Bakanlığı Toplu Açılış Töreni"nin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Taşeron işçi meselesini bu hafta hallediyoruz" dedi.

Başbakan Yıldırım da "Taşeron olarak çalışanların sorununu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hallediyoruz. Bir hafta içerisinde inşallah Meclise göndereceğiz." dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçiye kadro düzenlemesinin yılbaşından önce çıkması için Hükümet olarak bir iradelerinin olduğunu belirterek, "Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Taşeron düzenlemesiyle ilgili bakanlıkların çalışmalarını belli bir noktaya getirdiklerini kaydeden Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bu konuyla ilgili toplantıların yapıldığını söyledi. Ağbal, kapsam da dahil olmak üzere statü, ileriye dönük haklar, sağlanacak imkanlar gibi çok sayıda başlık olduğunu anlatmıştı.

Başbakanlık’ta taşeron zirvesi geçtiğimiz hafta yapıldı

Taşerona kadro ile ilgili taslaklar Başbakan Yıldırım’a iletildi. Toplantıya Mehmet Şimşek, Naci Ağbal ve Jülide Sarıeroğlu katıldı. Yıldırım, tek taslak hazırlanması talimatını verdi.

Kamuda çalışan taşeron işçilerle ilgili kadro çalışmaları sürerken, Başbakanlık'ta önemli bir zirve gerçekleştirildi. TAKVİM'in edindiği bilgilere göre; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'a hazırlanan taslaklarla ilgili bilgi verdi. Bürokratların da katıldığı zirvede, her 2 bakanlığın hazırladığı taslaklar görüşüldü.

TEK TASLAK TALİMATI

Yıldırım, zirvede, tek taslak hazırlanması ve sadeleştirilmesi talimatını verdi. Her 2 bakanlık bir süredir kadroyla ilgili çalışma yürütüyordu. Taslaklarda çeşitli alternatifler üzerinde duruluyor. Taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsüyle 657 sayılı Yasa'ya girmesi ve 4E'li olması öngörülüyor. İşçilerin 'kamu çalışanı' unvanı ile istihdam edilmesi, görev yerleri ve alanlarının değişmemesi de planlanıyor. Sözleşmelerin 3 yıllık yapılması ve performans kriterlerinin öne çıkması da taslaklarda yer aldı. Düzenlemeden hangi taşeronların yararlanacağı ya da hangi tarihten sonra işe girenlerin kapsama alınacağı gibi konularda mutabakat sağlanması bekleniyor.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEKİR BOZDAĞ'DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşeron işçi uygulamasına ilişkin düzenlemeye yönelik, "İnşallah Aralık ayı sonu en geç de Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa TBMM'ye gelecek ve yasalaştırılacaktır" dedi. Bozdağ, taşeron işçilere kadro düzenlemesi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Taşeron işçilerle ilgili çalışmalar son noktaya geldi. Başbakanımız'ın başkanlığında ilgili bakan arkadaşlarımız uzun bir toplantı yaptılar. Daha sonra Başbakanımız bakanlarımıza bazı hususlarda ayrıca durulması talimatı verdi. Onlar da çalışmalarını sürdürüyorlar." Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 817 bin taşeron işçi, hem düzenlemenin içeriğini hem de hayata geçmesini bekliyor.

HAK İŞ'TEN TAŞERONA İŞÇİ TEKLİFİ

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron sisteminin devreden çıkarılmasını ve tüm taşeron çalışanların kamuda işçi statüsünde istihdam edilmesini istediklerini söyledi. Arslan, 2014 yılında bir kampanya başlatarak binlerce taşeron işçinin sendikalara üye olmasını sağladıklarını anlattı. Ardından ilk kez taşeron işçilerin toplu sözleşme yapabilmelerinin önünün açıldığını dile getiren Arslan, kıdem tazminatı başta olmak üzere birçok hakkın güvence altına alındığını kaydetti. Arslan, şöyle konuştu: "Hükümet yeniden çalışma başlattı. HAK-İŞ'in nasıl çözüm beklediğine dair öneri istenmedi. Biz bu çalışmalara katkı sağlamak istiyoruz.Bu arkadaşlarımızın sendikalardan koparılmasını istemiyoruz. Sendikal mücadeleye işçi sendikalarında devam etmelerini, toplu sözleşme, kıdem tazminatı, ikramiye gibi hakları başta olmak üzere haklarının saklı kalmasını istiyoruz."

BAKAN SARIEROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi.

"Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların" sorulduğu Sarıeroğlu, taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye'de uygulandığını hatırlattı.

Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini, taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran'dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde "taşeronların kamuda istihdam edilmesine" ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.

Bununla ilgili göreve geldikleri ilk andan itibaren çalışmalara başladıklarına değinen Sarıeroğlu, "Belli bir çalışma vardı, Sayın Maliye Bakanımız tarafından büyük bir hassasiyetle, titizlikle yapılmış olan. Çalışma Bakanlığı olarak biz de sürece müdahil olduk. İki bakanlık gece gündüz... Çünkü alan çok geniş bir alan, farklı yansımaları, farklı şekilde etkileri olacak bir alan. Biz talepleri, beklentileri en maksimum seviyede nasıl karşılayabilirizle ilgili çalışmaların içerisinde olmaya gayret gösterdik." dedi.

Çalışmalarının belli bir aşamaya geldiğine, bunların taslaklarını Başbakan Binali Yıldırım'a sunduklarına işaret eden Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Başbakanımızın bazı önerileri, görüşleri oldu. O öneriler ve görüşler doğrultusunda şimdi tekrar revize ediyoruz, dün çalıştık bununla ilgili Bakanlıkta arkadaşlarımızla. Maliye Bakanlığı mali boyutuyla ilgili tekrardan bir çalışma yapıyor. Kısa zaman içerisinde inşallah hatlarını tamamen netleştirip tabii ki kamuoyuna sunacağız, burada bir tartışma olacak, kendi iç mekanizmamızda bunun değerlendirmelerini gerçekleştireceğiz ve sonrasında hızlı bir biçimde Meclise getirmeyi arzu ediyoruz. Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var."

"İSTİHDAM KONUSU ÖNCELİKLİ MADDEMİZ"
Bakan Sarıeroğlu, "Kadroya kademe kademe bir geçiş mi olacak?" sorusuna, "Bekleyen kitle çok fazla olduğu için ağzımızdan çıkacak bir kelime farklı yankılar uyandırabiliyor. Her şey tam netleşmeden paylaşmak burada doğru değil. Çünkü tekrardan sunacağımız mekanizmalarımız var, onay alacağımız mekanizmalarımız var." karşılığını verdi.

"Kadınların istihdamına" yönelik bir sorusu üzerine Sarıeroğlu, istihdam konusunun şu an en öncelikli gündem maddeleri olduğunu, kadınların, gençlerin ve engellilerin istihdamlarına yönelik hedefler koyduklarını söyledi.

Sarıeroğlu, ayrıca Türkiye'nin atlattığı onca badireye rağmen son 10 yılda, Avrupa Birliği'nde en fazla istihdam artıran dördüncü ülke konumuna geldiğini, istihdam seferberliği kapsamında şu anda 1 milyon 755 bin kişiye iş imkanı oluşturulduğunu kaydetti.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat ünal 2017-12-31 09:18:47

Taşeron son durum ne olacak bilgilendirelim

banner287