İşe girişlerde istenilen belgeler içinde sabıka kaydı isteniyor olsa da işveren veya yetkili kişilerin işe aldıkları tüm personelin kimlik bildirimlerini üç gün içinde bağlı bulundukları kolluk kuvvetlerine vermeleri zorunludur.

1774 Sayılı Kanun kapsamında zorunlu olan kimlik bildiriminin düzenli olarak yasaya uygun yapılması işverenler için mecburi olsa da aslında büyük avantaj. Çalışacak olan personelin güncel durumu hakkında en güncel bilgiyi alarak yarın olası bir durumda iş yerinin kapısına kolluk kuvvetlerinin gelerek iş yerinden aranan veya hakkında tutuklama kararı olan kişiyi gözaltına almaları iş yeri itibarını zedeleyerek size iş yükü çıkartacağından bence varsa bir olumsuzluk baştan meydana çıkması çok önemlidir.

İşverenlerin bu konuda görevlendirecekleri yetkili kişilerin düzenli olarak bağlı bulundukları kolluk kuvvetlerine bildirimleri yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan kontrollerde uygulanacak ceza önce işvereni sonra bildirmekle yükümlü olan yetkili personeli üzebilir.

Kolluk Kuvvetlerine verilmesi zorunlu olan kimlik bilgileri Bilgi Tarama (GBT) ve Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden sorgulatılarak hakkında yakalama ya da tutuklama kararı bulunan yanınızda çalışmaya başlayacak olan kişinin tespit edilmesi durumunda gözaltına işlemi yapılacaktır.

1774 Sayılı Kanun’un ikinci maddesine göre; Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, günü birlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş- ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsüne, talebi halinde verilmesinin zorunlu olduğu bildiriliyor.

Yazmamdaki neden sadece hatırlatma amaçlıdır. Sorumlu olduğunuz kurum veya kuruluşla ilgili olarak 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanununa detaylı olarak göz atarak bu kapsamda tarafınızca nelerin yapılıp yapılmadığını lütfen sorgulayınız. Eksikler varsa ivedi gideriniz yapılan denetimlerde başınız ağarmasın benden demesi.

Hünkar Çayırı

Fatih Sultan Mehmet’in hayata gözlerini yumduğu yer olan Hünkâr Çayırı’nın bugün bizlere yarın gelecek nesillere emanet kalmasında tarihimizin yaşaması açısından iptal edilen tahsis kararına destek verenlere, elini taşın altına sokanlara ve gizli kahramanlara bizzat teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner280