Kudüs Zirvesinde Tarihi Karar

Doğu Kudüs Filistin'in başkenti İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda Doğu Kudüs, Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan etti

banner279
13 Aralık 2017 Çarşamba 20:46
Kudüs Zirvesinde Tarihi Karar


İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda Doğu Kudüs, Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan etti. İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs’ün Filistin'in başkenti ilan edilmesi için dünyadaki tüm ülkelere de çağrıda bulunuldu. 
İstanbul’da gerçekleştirilen İİT Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı sonucunda İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs, Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan edildi. Konferansta İslam ülkeleri, Doğu Kudüs’ün Filistin Devletinin başkenti olarak kabul edilmesi için tüm ülkelere çağrıda bulundu. Konferans sonrası açıklanan nihai bildiriden önemli bölümler şöyle:
“Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’nın Kudüs’ü İşgalci Güç İsrail’in sözde başkenti olarak tanıyan tek taraflı kararı en güçlü şekilde reddedilmiş ve kınanmıştır.
Söz konusu karar hukuken hükümsüz ilan edilmiştir. Bu beyanın Filistin halkının tarihi, hukuki, doğal ve milli haklarına bir saldırı, bütün barış girişimlerine yönelik kasti bir baltalama, aşırılık ve terörizme ivme verecek bir tahrik unsuru ve uluslararası barış ve güvenliği hedef alan bir tehdit olarak görüldüğü belirtilmiştir.
- Kudüs-ü Şerif’in yasal statüsünü değiştirmeyi amaçlayan söz konusu tehlikeli beyanın hükümsüz ve meşruiyetten uzak olduğu vurgulanmıştır.
Beyanın, Uluslararası hukukun ve özellikle de Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin ve uluslararası meşruiyeti bulunan tüm ilgili kararların, bilhassa da BM Güvenlik Konseyi’nin 478 (1980) ve 2334 (2016) sayılı kararlarının, barış sürecinin Kudüs-ü Şerif’i nihai statü konusu olarak tespit eden temellerinin ciddi bir ihlalini teşkil ettiği, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu bağlamda imzalamış olduğu Anlaşmalar ve verdiği taahhütlerin gereği olarak bu beyanını hemen geri çekilmesini gerektirdiği ifade edilmiştir.
 ABD Yönetimi’ni bu yasadışı beyanın geri çekilmemesinden doğacak tüm sonuçlardan bütünüyle sorumlu tutulduğu kaydedilmiştir.Doğu Kudüs, Filistin Devleti’nin başkenti olarak ilan edilmiştir ve bütün devletler Filistin Devleti’ni ve Doğu Kudüs’ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet olunmuştur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287