Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yaptığı açıklamaya göre pandemi sürecinde 335 kişisel koruyucu donanımını denetlendiğini ve 41 maske markasını güvensiz ürün olarak tespit edildiğini açıkladı. Bu konuda emek sarf edenlerin öncelikle emeklerine sağlık..

Peki; Dünya'nın mücadele ettiği korona virüsten korunmak için takılan bu koruyucu maskeler piyasaya sürülmeden kontrol edilmiyor mu?

Demek ki, kovid hastalığı boşuna artmıyor!

Bu virüsün artmasında vurdumduymazların gamsızlığıyla birlikte piyasadan güvensiz maskeyi satın alıp kullananlarda bana göre aynı risk altında. Vatandaş haklı olarak raflarda satışa sunulan maskelerin güvenli mi, güvensiz mi olduğunu kesinlikle bilemez.

Biliyorum diyenlerde ellerine aldıkları bir çakmakla, üfleme yanılma yöntemiyle bu işin kalite kontrolünü yapamazlar. Zaten yapıyor olsalardı kalite kontrolcü olurlardı?

Diğer bir husus bir yılı geride bırakan pandemi dönemi başladığında her sektörde olduğu gibi bu fırsatçı maske üreticilerinin sayılarının artıp markaların çoğalmasından sonucunun böyle olacağı tahmin edilemedi mi?

Biz aslında fırsatçıları karlı havada fahiş fiyatlarla yolda kalan araçlara zincir satanlardan biliyor olmamız lazımdı. Sadece kar zincirimi elbette değil. Her sektörün fırsatçılarını yazmaya kalksam sayfalar dolusu yer kaplar.

Madem güvensizlik şüphesiyle numunesi alınan ürünler testlere gönderilerek güvensizlik tespitleri, solunum koruyucu donanımlar alanında onaylanmış kuruluş olan laboratuarlarda ilgili standartlara uygun bir şekilde gerçekleşti.

Neden bu virüsü fırsat bilerek birden çığ gibi çoğalan maske üreticilerinin piyasaya ürünleri çıkmadan, raflara rengarenk ürünleri sunulmadan üretim aşamasında standartları belirlenmedi?

Güvensizlik tespitleri, solunum koruyucu donanımlar alanında onaylanmış güvensiz maske markaları GÜBİS üzerinden salgının üzerinden bir yıl geçtikten sonra paylaşılacağına en başta tüm ürünler kontrol edilerek güvenli olanlar yayımlanıp, kamu spotu olarak paylaşılsaydı da hepimiz hangi marka maskeyi alıp alınmayacağımızı biliyor olsaydık daha doğru olmaz mıydı?

ÜTS’de kayıtlı olmayan yani gerekli izinler alınmadan üretilen merdiven altı üretilen maskelerin satışının engellenmesi elzemdir.

Virüsle mücadelemizde hepimizin bildiği gibi en önemli silahımız maskemizdir!

Salgınla mücadele etmek için gecesini gündüzüne katarak titizlik gösteren isimli, isimsiz kahramanların emeklerini heba etmemek için merdiven altı üretim yapan, vatandaşın sağlığını tehlikeye atan üreticiler ve ithalatçılar için sert tedbirler alınmalıdır.

Devlet yetkilileri, sağlık kurulları, kamu spotları vatandaşı mutlaka maske takması için uyarırken çarşı pazar karaborsa satılan maske satıcılarına yönelik daha sıkı düzenlemeler getirilmesi hepimiz için fayda sağlayacaktır.

Bizlerde bilinçli tüketici olarak satışa sunulan binlerce maske içinde hangi maskeyi takmamız doğru olur diye kesinlikle sorup cep telefonlarına indirilebilen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) isimli uygulamadan kesinlikle sorgulamamız gerekir.  

Türkiye’de satışa çıkan tüm maskelerin ÜTS’ye kayıt olması gerektiğini bilerek, ne olduğu belirsiz maskeleri sırf fiyatı cazip diye alarak kendimizin ve sevdiklerimizin canını boş yere tehlikeye atmamalıyız. Marka sorgulaması yaparken de kelime oyunlarına ve isim benzerliklerine dikkat etmeliyiz. Unutmayalım tek bir harf çok şey değiştirir.

Bugün maske güvensizliği yarın yerini daha tehlikelisi üstelik kimyasal olan kurum, kuruluşların girişlerinde, toplu taşımalarda elimize sıktığımız, çantalarımızda taşıdığımız maske gibi vazgeçilmezimiz olan el dezenfektanlarına bırakmaz inşallah. Kimyasalların acısı ilerleyen süreçte belli olup geri dönüşü mümkün olmayan üzücü sonuçlar meydana çıkarabilir.   

Özellikle içinde bulunduğumuz bu dönemde fırsatçıların ekmeğine yağ sürmemek için dikkat edelim.

Kabine değişikliği hayırlı olsun!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin, Ticaret Bakanlığına Mehmet Muş’un atanması ülkemiz için hayırlı olsun.

Kalın sağlıcakla,

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.