Hafta sonu bizzat katıldığım The Ness Termal Hotel’de gerçekleşen RTÜK'ün 'Radyo ve Televizyonlarda Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi' Marmara Bölge toplantısına yoğun katılımla sağlandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Marmara Bölge toplantısına Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, RTÜK Başkan Yardımcıları; Hikmet İnce ve İlker Ilgın, RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Fendiye İnci Özkan, RTÜK üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, ATV Haber Spikeri Cem Öğretir, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ve çok sayıda yayıncının katıldığı bu toplantı, Türkiye gündemine oturdu.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, RTÜK’ün Marmara Bölge toplantısını Kocaeli’de yapmasından dolayı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ise programa ev sahipliği yaptığından dolayı memnuniyetlerini dile getirirken, biz yayıncılarda bu birliktelikten son derece memnun kaldık. Bu buluşma Marmara bölgesi yayıncılarının da kaynaşmasına da vesile oldu. İsteniz de bir arada göremeyeceğiniz yayıncıları aynı anda görmek birlikten kuvvet doğacağının bir kez daha göstergesi oldu.

Türkiye'de dilimiz Türkçe'nin yayınlarda, dizilerde, TV kanallarında, radyolarda, reklam çekimlerinde geldiği içler acısı durumun önüne geçmek adına geç kalınmış proje olsa da bundan sonraki süreçte doğru, güzel ve anlaşılır Türkçe kullanımının yaygınlaştırılması projesi ve pilot eğitim sürecinin başlaması ülkemiz için, gelecek için son derece önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.

Her eline mikrofon alanın yayıncı, programcı olmaması gerektiği yıllarca vurgulanırken, artık resmiyete dökülerek eğitimlerden geçirilmesi hem biz yayıncılar için hem de bizden sonra bu işi yapacak olanlar için son derece yerinde bir karardır. Şahsım olarak yıllarıdır yayın sektörünün içinde olan bir kişi olarak, emeği geçenleri tebrik ederek sonuna kadar hep birlikte destek vermek gerektiğini düşünüyorum.

Toplantıda yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarının çalışanlarına yönelik diksiyon, spikerlik ve sunuculuk kurs programı eğitimlerinin RTÜK, Türk Dil Kurumu TDK, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TRT iş birliğiyle verilmesiyle ilk kurs pilot uygulama kapsamında,16-27 Ekim 2017 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan seksen saatlik kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlerin sertifika almalarına varıncaya kadar süreci gösteren slayt sunumunu hep birlikte dikkatle izledik.

Eğitimlerin 2018 yılında da devam edileceği ifade edilirken toplantıda kursa katılmak isteyen yayıncılar içinde doldurulup verilmesi gereken “Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk Kursu Bilgi Formu” dağıtıldı. Türkiye genelinde isteyen vatandaşlar da söz konusu kurslara katılabileceği, yayıncılar için düzenlenecek kursların ise RTÜK tarafından koordine edileceği, TRT’nin ve halk eğitimi merkezlerinin birliğiyle düzenlenerek seksen saatlik kurs programı yayıncılar için iki haftalık sürede tamamlanacağı belirtildi. Marmara Bölgesinde çeşitli şehirlerde gerçekleştirilecek kursların tanıtımı yapıldı.

Bir çığ gibi artış gösteren internet medyasıyla ilgili ortaya çıkan bazı yasal boşlukların olduğu, bu yasal boşlukların doldurulması için çok ciddi çalışmaların yürütüldüğü ülkenin milli güvenliğine tehdit oluşturabilecek, haksız rekabeti ve başıboşluğu ortadan kaldırabilecek düzenlemelerin de en kısa sürede hayata geçirileceği vurgulandı.

ATV Haber Spikeri Cem Öğretir ile Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca tarafından katılımcılara Radyo ve Televizyonlarda Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe Kullanımının Önemi konulu konferans verildi. Konuşmacı olarak sahne alan Cem Öğretir’in sunumu Türkçe’nin güzel, anlaşılır konuşulması salonda herkesi büyüledi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, yaptığı konuşmada, "RTÜK'ün sadece ceza kesen bir kurum olmadığını, sadece insanların elinde sopa gördüğü, sopasından korkulan bir kurum olması bizim arzu ettiğimiz bir şey değildir” demesi de toplantıya katılan yayıncıların takdirini toplarken gündem konusu oldu.

Dualarımız Kahramanlarımız için

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başlattığı Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek için başarıyla sürdürdüğü Zeytin Dalı “ operasyonuna katılan kahramanlarımız dualarımız her daim sizler için Allah yar ve yardımcınız olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.