Hamilelikte Nasıl Beslenme Gerekiyor?

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlen Emekçi Özay, hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de büyük önem taşıyan sağlıklı beslenmenin, gebeliğin seyrinde ve neticesinde büyük etkilerin olduğunu, hamilelik döneminde gelişmekte olan bebeğin gereksinimlerini karşılamanın rahat ve sorunsuz bir hamilelik geçirmek açısından dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay,“ilk üç ayda ortalama 0.5 Kg - 1 Kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5 Kg - 2 Kg alınması normaldir.

banner279
21 Eylül 2017 Perşembe 15:10
Hamilelikte Nasıl Beslenme Gerekiyor?

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özlen Emekçi Özay, hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de büyük önem taşıyan sağlıklı beslenmenin, gebeliğin seyrinde ve neticesinde büyük etkilerin olduğunu, hamilelik döneminde gelişmekte olan bebeğin gereksinimlerini karşılamanın rahat ve sorunsuz bir hamilelik geçirmek açısından dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay,“ilk üç ayda ortalama 0.5 Kg - 1 Kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5 Kg - 2 Kg alınması normaldir.

GEBELİKTE KİLO TAKİBİ YAPILMALI

Ciddi beslenme bozukluğuna sahip olan bayanlar çocukların sağlık problemleri yaşadığını söyleyen Uzm. Dr. Özay, hamilelik zamanında temel besin kaynakları olan karbonhidrat, protein, yağ ve vitamin gereksinimlerinin vücutta çoğaldığını, buna bağlı olarak kalori miktarında da artış görüldüğünü söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

Gebe olan ile olmayan bayanlar arasındaki kalori gereksinim farkı sadece 300 kaloridir ve bu her öğünde 1 - 2 kaşık çok yenilerek karşılanabilecek bir farktır. 

Önemli olan çok miktarda yemek ve kilo almak değil, gerekli olan maddeleri dengeli ve yeterli miktarda almaktır. 

Anne adayı yeterli beslenerek ortalama 11 - 13 kg almalıdır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama 0.5 kg - 1 kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5 kg - 2 kg alınması normaldir.

HAMİLELİKTE ÖĞÜN SAYISINI BEŞE ÇIKARIN

Hamilelik döneminde beslenme düzeninde değişiklik yapılması gerektiğini söylenen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, normal zamanlarda uygulanan günde üç öğünün, hamilelik döneminde çoğaltılarak beşe çıkarılması gerektiğini söyledi. 

Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, bu dönemde anne adayları öğün sayısı çoğaltarak erken dönemde yaşanabilecek bulantı ve kusmaların önüne geçebileceğini, midede yanma ve şişkinlik problemlerini de önleyebilecelerini söyledi.

FAST FOOD YİYECEKLER TÜKETMEMEYE DİKKAT EDİN

Fast Food yeme düzeni genel olarak besin değerinden yoksun ve yüksek kalorili bir yeme şekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, fast food yeme düzeninin yüksek oranda katkı maddesi içerdiğinden dolayı hamilelik döneminde önerilmediğini belirtti. 

Gebelikte kalori üç sebepten dolayı gerekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, bu üç sebebi gebeliğe bağlı yeni dokuların yapımı, bu dokuların idame ettirilmesi ve vücudun hareketi olarak belirtti. 

Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay sözlerine şöyle devam etti:

Gebe bir bayan gebe olmayana göre günde yaklaşık fazladan 300 kaloriye ihtiyaç duyar. Bu durum çok beslenmenin değil dengeli beslenmenin önemini açıkça ortaya koymaktadır. 

Gebelikteki kalori tüketimi ilk 3 ayda en az düzeydeyken bu dönemden sonra hızlı bir artış gösterir. İkinci 3 ayda bu kaloriler başlıca plansenta ve embriyo gelişimini karşılarken, son 3 ayda ise temel olarak bebeğin büyümesine harcanır. Normal sağlıklı bir bayanda tüm gebelik boyunca önerilen kalori artışı 11 - 13 kg’dir. 

Bu 11 kilonun 6 kilosu anneye, 5 kilosu ise bebeğe ve ona ait oluşumlara aittir.

FAZLA MİKTARDA KARBONHİDRAT TÜKETİMİ

Vücudun kalori ihtiyacını karşılayan üç temel enerji kaynağı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, bu temel enerji kaynakları protein, yağlar ve karbonhidratlar olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay açıklamasını şöyle devam ettirdi:

Eğer karbonhidratlar yetersiz alınırsa vücudunuz enerji sağlamak için proteinler ve yağları yakmaya başlar. Böyle bir durumda iki netice ortaya çıkabilir. Birincisi bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimini sağlayacak yeterli protein olmaz, ikincisi ise ketonlar ortaya çıkar. Ketonlar yağ metabolizmasının ürünü olan asitlerdir ve bebeğin asit baz dengesini bozarak beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu sebeple hamilelikte karbonhidrattan fakir diyet önerilmez. Pirinç, un, bulgur gibi kompleks karbonhidrat kaynakları anne için enerji kaynağı olmanın yanı sıra, B grup vitaminleri ve çinko, selenyum, krom, magnezyum gibi eser elementleri bol miktarda içerir. 

Karbonhidratlar çok miktarda ise bebek açısından ekstra bir yarar sağlamadıkları gibi sadece anne adayı aşırı kilo almasına sebep olurlar.

GÜNDE 60 - 80 GRAM PROTEİN TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Amino asit denilen yapılardan oluşan proteinlerin vücuttaki hücrelerin temel yapı taşını oluşturduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, doğada toplam 20 çeşit amino asit bulunduğunu, bir kısmının vücuttaki diğer maddelerden üretilebilirken, esansiyel amino asit denilen amino asitlerin ise vücutta üretilemediğini bu yüzden mutlaka besin yolu ile dışarıdan alınması gerektiğini söyledi. 

Uzm Dr. Özlen Emekçi Özay, proteinlerin, saç telinden tırnağa kadar vücuttaki tüm hücrelerin yapı taşı olup, beyin ve sinir sisteminin gelişimi için de yaşamsal öneme sahip olduğunu söyledi ve bu sebeple hamile bayanlar günde 60 - 80 gram (g) protein tüketmelerini önerdi.

GÜNDE 1 VEYA 2 BARDAK SÜT İÇİN

Hamile bir bayan, bebeğinin güçlü kemiklere, dişlere ve ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve diğer elementlere sahip olabilmesi için günde en az bir veya iki bardak süt içmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, gaz ve hazımsızlık sebebi ile süt içilemeyen durumlarda bunun yerine peynir ya da yoğurt tüketilebileceğini belirtirken, kalsiyum alımının yetersiz kalması durumunda dışarıdan verilecek ilaçlar ile destek sağlanabileceğini söyledi.

MARGARİN VE AYÇİÇEĞİ YAĞI YERİNE ZEYTİNYAĞI

Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve kuru baklagillerin vitamin ve mineraller yanında protein de sağladığını söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, gebe bayanda ve bebeğinde doku gelişimi ve yeni doku oluşumu için proteinin önemli olduğunu söyledi. 

Bu tür gıdalardan günde en az üç öğün alınması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, baklagillerin protein değerini çoğaltmak için peynir, süt ya da etle birlikte yenilebileceğini söyledi. 

Hamilelik durumunda vücudun yağ içeren besin ihtiyacında değişiklik olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, günlük alınan kalorilerin yüzde 30’u yağlardan gelecek şekilde beslenilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Ayni zamanda margarin, ayçiçeği yağı gibi satüre yağlardan uzak durulması gerektiğini de söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, sağlık açısından hamilelere en çok zeytinyağı önerildiğini söyledi.

VİTAMİN TAKVİYELERİ NE ZAMAN YAPILMALI ?

Hamile bayanlara pek çok vitamin ve mineral içeren ilaçların verilmesi rutin bir olay olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, fakat bu ilaçların gerekliliği de halen tartışılan bir durum olduğunu belirtti. 

Dengeli ve doğru beslenen hamile bir bayana dışarıdan vitamin desteğinin gerekmediğini, vitamin ve mineraller almanın en doğru yolunun doğal gıdalar tüketmekten geçtiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, hamilelerin düzgün beslendiği zaman medikal desteğe ihtiyaç duymayacağını söyleyerek şunları söyledi: 

Folik asit ve demir, medikal destekle ilgili istisna bir durumdadır. Folik asit bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için kilit öneme sahip olduğundan hamile kalmadan üç ay önce alınmaya başlaması gerekir. Gebelikte çoğalmış demir gereksinimi doğal yollardan karşılanmaz. Bu sebeple özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra dışarıdan verilen demir ilaçları ile destek yapılır. 

Türk toplumunda demir eksikliği anemisi çok sık görüldüğünden, gebeliğin başında yapılan kan sayımında anemi saptanması durumunda gebeliğin en başından itibaren desteğe başlanabilir. Gebelikte demir kullanım bir başka önemi de kansızlık olmasa dahi hem anne adayı hem de bebeğin demir depoları yeterli şekilde doldurmak için gerekli olmasıdır.

HAMİLELİK DÖNEMİNİN EN ÖNEMLİ BESİN MADDESİ SU

Suyun hamilelikte alınmasına özen gösterilmesi gereken en önemli besin maddesi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, geçmişte gebelik esnasında tuz tüketiminin kısıtlanması gerektiği söylenirken, günümüzde bunun gerekli olmadığı, normal miktarda, gıdalar ile alınan tuzun yeterli olduğu ve kısıtlamaya gidilmemesi gerektiğini savunan düşünceler olduğunu belirtti. 

Hamile bir bayan günde 2 gram tuz alması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, yetersiz ya da aşırı tuz alımı anne adayı sıvı elektrolit dengesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

(İHA)

Son Güncelleme: 21.09.2017 21:05
Anahtar Kelimeler:
HamileHamilelikGebeGebelik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287