Ülke genelinde soba zehirlenmeleri can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Konya'da yaşlı çiftin zehirlenerek hayatını kaybetmesi, iki gün önce Niğde’de sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen adam ve engelli kızının hayatını kaybetmesiyle dikkatler yine soba zehirlenme vakalarına çevrildi.

Her kış ayında duymaya alıştığımız bu üzücü haberler bugün Konya’da, Niğde’de yarın başka yerlerde ocaklar söndürecektir. Kış gelince, havalar soğumaya başladığında duymaya alışık olduğumuz soba zehirlenmeleri haberlerinden ibret alınması, daha bilinçli olunması gerekiyor.

Duymaya alıştığımız sobadan sızan karbonmonoksit gazından, hayatlar bitiyor, yuvalar yıkılıyor, ocaklar sönüyor. Hayatlarını kaybedenlerde gözyaşları, feryatlar eşliğinde uğurlanıyorlar. Kaçımız bu haberlerden ibret alarak önlem alıyoruz.?

Ucuz ve kalitesiz kömür kullanılmamasını, bacaların temizlenmesi gerektiğini, lodoslu havalarda sobayı ağzına kadar doldurup yatılmaması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak sobamıza, bacamıza, kömürümüze o kadar çok güveniyoruz ki, yanıldığımızı anlama şansına sahip bile olacak vaktimiz kalmıyor. Çok güvendiğimiz için, önlemleri de elimizden bırakıyoruz ve sonucunda bedelini canımızla ödüyoruz.

Bilinçli kömür kullanıcıları, kalori değeri yüksek kömürlerin kaliteli olduğunu bilirler. Vatandaşımız ucuz olduğu gerekçesiyle ne olduğu belirsiz kömürlere yönelmemesi, torba da satılan kömürlerinde analiz değerlerini satın alınırken mutlaka sormaları ve bilinçli birilerine danışmaları gerekmektedir. Özellikle kış aylarında kömür aldığımız yerlere dikkat edelim. Aldığımız kömürler, güvenilir olsa bile, mutlaka tedbirleri elden bırakmayalım.

Ülkemiz genelinde meydana çıkan soba zehirlenmeleri haberlerinden, hepimizin ibret alması gerekir. Yanan sobanın canımızı almaması için hiçbir garanti yoktur. Soba kullanırken lütfen rahat olmayalım, her zaman dikkatli olalım. Aldığınız kömürün torbasının güzelliği, torba üzerindeki yazıların bolluğunun hiç önemli olmadığını, sadece kullanıcıları için alınan kömürün ne kalitede olduğudur.

Doğal gaz kullananlarında son zamanlarda tasarruf amaçlı olarak dairelerin camlarında bulunan menfezleri bantla kapattıklarını duyuyorum. Böylesi cahilce bir davranış ve tasarruf uğruna, canınızdan olabilirsiniz…


 

Soba yakan sevdiklerinizi kış aylarında mutlaka uyarın. Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.