Kokulara alışık olduğumuz bir bölgede yaşıyor olsak da Tuzla Deri Sanayiden geldiği iddia edilen kokudan vatandaşa artık gına geldi. Yıllardır bitmek bilmeyen, bir türlü önlem alınamayan pis kokular özellikle yaz aylarında Tuzla ve Şekerpınar sakinlerine adeta solunum yolu işkencesi çektirip burun direği kırıyor.

Bir insan için;

İşkence’nin kralıdır, oturduğun evin camını pis kokudan dolayı açamamak.

İşkencenin babasıdır, evinin balkonunda pis kokudan keyifle oturamamak.

İnsanlar evlerinin camını kötü kokulardan dolayı açamaması, kendi balkonunda oturup temiz havayı içine çekememesi vatandaşın nefes alma özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Hepimizin bildiği gibi bir evin balkonu, camı özgürlüğe açılan penceredir.

Yazın sıcağında tam vatandaşın serinlemeye ihtiyaç duyduğu cam açıp, balkonda oturacakları içinde bulunduğumuz bu aylarda pis kokular vatandaşın kendi evinin balkonunda oturmasını engelliyor. Bırakın balkonda oturmayı, cam açmayı bu pis koku evin içine bile sızıyor.

Yıllardır havaların ısınmasıyla sifonu çekilmeyen tuvalet gibi kokan pis koku vatandaşı canından bezdirdi. Sadece Tuzla, Şekerpınar değil? Bu kokudan çoğu bölgeler rahatsız oluyor. Tuzla’dan geçerken bile camlar kapalı olmasına rağmen araç içersinden bile fark edilen pis kokuların etkisi özellikle hava rüzgârlı olduğunda daha geniş bölgeye rahatsızlık veriyor. Tuzla’dan ilk defa geçenler aynı arabanın içinde resmen birbirine bakıyorlar! Bu koku o derece ağır ve etkili bir koku?

Uzmanlar her gün, yaz kış demeden evlerin camları açılarak havalandırılsın deseler de Tuzla ve Çayırova Şekerpınar sakinleri uzmanların sağlık açısından önemli olan bu uyarılarına uymak isteseler de pis kokudan dolayı uyamıyorlar.  Sanırım uzmanların bu söylemleri pis kokunun hâkim olduğu yerler için geçerli değildir.

Sineklere çözüm bulunurken, yıllardır bu pis kokulara neden çözüm bulunamıyor?

Pis kokuların engellenmesi, temiz hava almak kadar güzel bir şey olamaz. Pis kokular olduğu sürece her taraf orman, yeşillik, oyun parkı, piknik alanı olsa ne yazar? Önce vatandaşı boğan bu pis kokunun giderilmesi gerekiyor.

Yeni kabineyle göreve gelen Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, yeni görevi teslim alan İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Hacı Mehmet GÜNER Tuzla’da yıllardır önlem alınamayan, giderilemeyen bu kötü kokuların meydana çıkmasında payı olan sanayi bölgeleri, sanayi kuruluşları için en kısa sürede gerekli yaptırımları uygulanacağına inancımız tamdır.  Tuzla bölgesinde yıllardır var olan pis kokuların giderilmesi projelerin en başında gelmesi gerekir.

Vatandaşın temiz hava alma özgürlüğünü kısıtlayanlar için bakalım ne gibi önemler alınıp, yaptırımlar uygulanacak önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

Kötü kokuların biran önce son bulması dileği ile sağlık dolu huzurlu günler dilerim esen kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.