78 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı

Ardahan’da satılan 3 camiden birisi olan Müderris İbrahim Efendi Camisi 78 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

banner279
26 Ağustos 2017 Cumartesi 17:41

Ardahan merkez Halilefendi Mahallesi’nde Cumhuriyet Halk Partisi döneminde alınan bir karar ile 1939 yılında satılan tarihi cami yeniden ibadete açıldı. 2011 yılında bir vatandaş tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Müderris İbrahim Efendi Camisi’nin samanlık olarak kullanıldığı aktarılması üzerine yetkililer harekete geçti. Cumhurbaşkanın talimatıyla harekete geçen yetkililer, camiyi satın alan mülk sahipleriyle yapılan görüşmenin ardından varılan anlaşmayla tarihi cami, restorasyon için Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devredildi. Restore edilerek aslına uygun hale getirilen cami için Ardahan Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığından kadro talebinde bulundu. İmam hatibin atanmasıyla tarihi camide 78 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, Ardahan AK Parti Milletvekili Orhan Atalay, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, AK Parti İl Başkanı Yunus Baydar’ın katılımı ile gerçekleşen cami açılışından sonra vatandaşlar Cuma namazını kıldı.

Açılış töreninde konuşan AK Parti Milletvekili Atalay şunları söyledi: ’’1930’lu yıllardan itibaren Mabetlere asırlarca ne Haçlıların, ne Kurtuluş savaşı yıllarında sömürgeci ülkelerin cesaret edemedikleri bir cinayet işlenerek Mabetleriz ne yazık ki mabet olmaktan çıkarılmak istenmiş. Türkiye’nin tamamında bunu yaptıklarını biliyoruz. Örnek olarak Kars’ta Evliya cami mevcut ve Evliya camiinin sütunları ahşaptandı. Sütunların alt tarafı atların kemirmeleri sonucunda yaralanmıştı. Camilerimiz haraya çevrilmiş, ahıra çevrilmiş, samanlık edilmiş ve depo olarak kullanılmış. Bu gerçekten hiç de hayırla yad edilemeyecek bir dönemde yapılan cinayetlerden birisi. Ardahan’da ne yazık ki üç cami bundan nasibini almış ve özel mülkiyet olarak devlet eliyle satışa çıkarılmıştır. Fakat bir imam efendi önderliğinde mahalle sakinlerinden para toplanarak dönemin il encümeni eliyle 3 camiyi satın alır. Ardahan da bundan ne yazık ki nasibini almış. Şunu söylemeden geçmek istemiyorum. Hiçbir zaman İslam dini gelişmenin, kalkınmanın, refahın önünde hiçbir zaman engel olmadı. Bugün de olmuyor, yarın da olmayacak. Bu ülke geçmişte camileri haraya çeviren partiler gördü. CHP’nin bir açılımını da burada söylemek istiyorum. Tarihe not düşeceksek yüreklilikle söylemek zorundayım. CHP camiyi haraya çeviren partidir. Bunu yıllarca yaptılar. Bu millet, buna layık değildir, bunu asla hak etmediler. Bu mahallede yaşayan hiçbir Allah’ın kulu, hiçbir müslim hatta hiçbir gayrimüslim bir mabedin haraya, ahıra çevrilmesini sindiremez, kaldıramaz. ’’

(Olgun Yıldız / İHA)

Son Güncelleme: 26.08.2017 18:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287