Karadeniz’de 26, Marmara’da 124 balık türü yok oldu

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), Karadeniz’de 50 yıl önce 52 olan balık çeşidinden 26’sının nesli tükendiği, Marmara Denizi’nde ise 70’li yıllarda görülen, ekonomik değeri olan 124 balık türünün yok olduğunu açıkladı. Denizlerde...

banner279
01 Eylül 2016 Perşembe 12:34
Karadeniz’de 26, Marmara’da 124 balık türü yok oldu

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), Karadeniz’de 50 yıl önce 52 olan balık çeşidinden 26’sının nesli tükendiği, Marmara Denizi’nde ise 70’li yıllarda görülen, ekonomik değeri olan 124 balık türünün yok olduğunu açıkladı.
Denizlerde bugün itibari ile başlayan av sezonu ile balıkçılar ağlarını suya atmaya başladı. Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) avlanma sezonu başlangıcında balık türlerinin azalması ve doğru avcılıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada yavru balık satışı görüldüğünde ALO 174’ü arayarak şikayette bulunabilineceği bildirildi. Kaçak avlanma koşullarıyla karşılaşma durumunda ise bulunulan ilin Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü’ne şikayet edilebileceği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre; Karadeniz’de 50 yıl önce 52 olan balık çeşidinden 26’sının nesli tükendi. Geriye kalanların büyük bir kısmı da avlanılabilecek miktarın çok altında. Marmara Denizi’nde 70’li yıllarda görülen, ekonomik değeri olan 124 balık türü artık yok. Denizlerimizdeki balık türlerinin daha da azalmaması için; su ürünleri avcılığını düzenleyen 1380 sayılı kanun yeniden gözden geçirilmeli, yasadışı avlanmalar kontrol altına alınmalı ve aşırı avlanmalara kota getirilmeli, yavru balıklar avlanmamalı ve satın alınmamalı, lüfer gibi soyu tehlikede olan türlerin avlanma boylarına yeniden düzenleme getirilmeli, ışıkla avcılığa kesinlikle izin verilmemeli, balıkların üreme bölgelerinde uzun süreli koruma alanları oluşturulmalıdır”.
(İHA)

Son Güncelleme: 01.09.2016 12:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287