Oksijen'in Olumsuz Etkileri Var Mıdır?

Oksijen yaşam kaynağıdır. Oksijen hidrojen ile birleşerek suyu oluşturur. Oksijenin rengi, kokusu, tadı yoktur. Oksijen bir maddedir...

banner279
08 Mayıs 2018 Salı 15:46
Oksijen'in Olumsuz Etkileri Var Mıdır?

Oksijen yaşam kaynağıdır. Oksijen hidrojen ile birleşerek suyu oluşturur. Oksijenin rengi, kokusu, tadı yoktur. Oksijen bir maddedir. Atmosferde %21 oranında oksijen mevcuttur. Oksijeni fotosentez oluşturur. Fotosentez bitkilerin gündüzleri havadaki karbondioksiti alıp yerine oksijen vermesi olayıdır. Bu yüzden bol yeşillikli alanlarda oksijenin daha bol olduğu ifade edilir. Yalnız gece bitkiler oksijen alıp karbondioksit verir. Bu yüzden de özellikle evin içindeki çiçekler yatak odalarında bulunmamasında fayda vardır. Çünkü oksijen bitkilerle paylaşılmış olur. Ve odadaki karbondioksit miktarı da artmış olur.
Oksijen olmaz ise hayat olmaz. Nefes ile birlikte vücuda giren bu madde kana karışır ve tüm vücutta dolaşır. Vücuda enerjiyi de ısıyı da oksijen verir.
Oksijen döngüsü oksijenin atmosfer içindeki döngüsüdür. Canlılar arasında devreder. Atmosferdeki oksijen kaybolmaz. İnsanlar oksijen alıp karbondioksit verir.
Dünyadaki doğal dengenin korunması ve sağlıklı bir yaşam için döngülerin işleyişi çok önemlidir. Bu döngüler bozulur ise dünyanın ve yaşamın dengesi de bozulur.
Oksijen döngüsündeki sıkıntılar genellikle hava kirliliğinden kaynaklıdır. Ayrıca yeşil alanların azalması, betonlaşma, egzoz dumanları gibi sebepler de etkilidir.
Oksijen döngüsündeki olumsuzlar yüzünden canlıların hayatı etkilenir. Hastalıklar artar. Kimi hastalıklar ise daha çok görülmeye başlar. Canlıların faaliyetleri yeterince yerine gelmez. Hatta hayati riskler oluşur.

Sağlık
Oksijen döngüsünün bozulmaması için hava kirliliğine karşı önlemler alınmalıdır. Isınmak ve ısıtmak için havayı az kirleten maddeler kullanılmalıdır. Doğal enerji kaynaklarının tercih edilmesi gerekir. Özellikle büyükşehirlerde toplu taşıma araçları tercih edilmelidir. Zaten büyükşehirlerde yeşil alanlar az ve betonlaşma çok yoğundur. Buna bir de egzoz dumanları eklenince çok sağlıksız bir hava oluşur. Bu durum insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkiler. Ayrıca sanayi bölgelerinde havanın kirlenmesini önlemek için filtreler kullanılmalıdır. İnsanlar sadece kendileri için daha sağlıklı nesiller için ekolojik sistemin işleyişinde aksaklıklar oluşmaması ellerinden geleni yapmalıdır. Ekolojik dengenin bozulması sadece insanları değil hayvanları, bitkileri yani tüm canlıları etkiler. Bu yüzden özellikle yeşil alanlar kesinlikle artırılmalı ve bol bol ağaç dikilmelidir.

Kaynak ; Bilgiustam

Son Güncelleme: 08.05.2018 15:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287