Sağlıklı çocuk yetiştirmeyi başarmak, ip üstünde dengede kalabilmeyi başarmak ile aynıdır bence. Çocuklar sürekli sizin ince çizgilerinizi zorlarlar. Çok zekidirler. Hangi ebeveynden ne alabileceklerini, ne kadar alabileceklerini çok iyi bilirler. O yüzden çocuklarımızın zekalarını, algılarını yaşı kaç olursa olsun küçümsememeliyiz. Çoğu zaman biz çocuklarımızı, arkadaşlarını, okul yaşamını gözetlerken onlar da boş durmaz bizi gözetlerler. Bir konuda verdiğimiz bir kararı başka zaman tekrar verip vermediğimizi, davranışlarımızda tutarlı olup olmadığımızı hemen anlarlar. Davranışlarımızda tutarsızlık görürlerse bizim kararlarımızdaki boşluklardan sızmaya başlar ve kendi isteklerini yaptırmanın bir yolunu bulurlar.

Çocuğu kırmadan, kendi kararlarımızdan ödün vermeden dengeli ve tutarlı davranışlar ile çocuk yetiştirebilmeyi başarmak gerçekten zor ve bir o kadar da ciddi bir iştir. Onları topluma sağlıklı bireyler olarak kazandırmak istiyorsak, onlarla kurduğumuz iletişimde bizi başarıya götüreceği bilim adamlarınca kanıtlanmış bazı sihirli sözcükler ve cümleler vardır. Şimdi sizlerle o cümleleri/sözcükleri paylaşmak istiyorum.    

--LÜTFEN (en sihirli sözcük bence),

--Seninle gurur duyuyorum.

--Seçimin ne olursa olsun ben hep senin yanındayım.

--Kahkahalarına bayılıyorum. İçime yaşama sevinci veriyorsun.

--Odanı çok güzel toplayacağından eminim

--Sen istersen yaparsın,

--Hadi gel beraber yapalım/oynayalım

--Sen ödevini bitir ben de mutfağı toparlayayım sonra beraber oyun oynayalım ne dersin?

--Okuduğum kitapta harika bir hikaye var, senin kitaptaki hikayeyi de çok merak ediyorum. Birbirimize anlatalım mı?

--Şu an çok kızgınım, sakinleşmem için bana biraz zaman verir misin? Bu arada ikimiz de biraz düşünelim lütfen, niçin bu kadar sinirlendik.

--Çok mutlu gözüküyorsun!!! Benimle paylaşmak ister misin? Ben de heyecanlandım şimdi!!!

--Almak istediğin oyuncak çok güzel. Ancak bu ay biraz fazla harcama yaptık. İstersen ikimizde para biriktirelim, bir sonraki ay bunu alalım ne dersin.

--Elbisen/kıyafetin ne kadar yakışmış öyle, çok güzel /çok yakışıklı gözüküyorsun.

--Hayatım ödevler akşam 9:00’a kadar bitmezse maalesef okula ödev yapmadan gitmek zorunda kalacaksın. Çünkü ders dinleyebilmek için uykunu alman gerekiyor. Biliyorsun dimi tatlım.

--Bilgisayar oyununa başlamadan önce saati kurar mısın lütfen. Oyun oynarken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyiz. Saat bize doğruyu söylerJ

--Arkadaşlarınla dışarı çık tabi, ancak telefonun açık olsun lütfen. Gerektiğinde birbirimize ulaşabilelim.

--Çok güzel bir film gelmiş, bu hafta ikimizin de uygun bir vaktinde sinemaya gitmeye ne dersin.

--Seni seviyorum yavrum. Zaman zaman aramızda tatsızlıklar olsa da sen benim yavrumsun ve seni her şekilde çok seviyorum, her zamanda çok sevicem.

--Çok üzgün görünüyorsun! Seni üzen şeyi bana anlatmak ister misin? Seni sessizce dinleyeceğimden emin olabilirsin.

--Kendini bu kadar acımasız eleştirme. Hayatta herkes hata yapar. Biz hatalarımızla, doğrularımızla birlikte bu yaşamı sürdüreceğiz.

--Seni seviyorum canım yavrum.

--İyi ki sen benim oğlumsun/kızımsın.

--Ben dünyanın en şanslı annesiyim/babasıyım, çünkü senin gibi bir yavrum var.

Biliyorum buraya sayfalar dolusu sihirli sözcük/sihirli cümle yazmak mümkün. Ben onları sizden bekliyorum. Lütfen bizimle paylaşın. Sizin de çocuğunuzu eğitirken kullandığınız ve sihirli olduğuna inandığınız cümleler/sözcükler nelerdir?  Hadi bu listeyi beraber zenginleştirelim!

Sevgiyle kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Güler 2017-10-19 22:37:31

Bayıldım. Hislerime tercüman oldunuz.