Türk kökenli 27 millet toplandı

Türk kökenli 27 milletin bir araya geldiği 5. Dünya Hun-Türk Turan Kurultayı, Macaristan’ın Bugac kasabasında başladı. Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Azerbaycan Büyükelçisi Vilayet Guliyev, KKTC Macaristan Temsilcisi...

banner279
14 Ağustos 2016 Pazar 12:54

Türk kökenli 27 milletin bir araya geldiği 5. Dünya Hun-Türk Turan Kurultayı, Macaristan’ın Bugac kasabasında başladı.
Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Azerbaycan Büyükelçisi Vilayet Guliyev, KKTC Macaristan Temsilcisi Selda Çimen’nin yanı sıra diğer katılımcı ülkelerin kültür bakanlarının da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerinin izlediği kurultayın en kalabalık ekiplerinden biri Türkiye oldu. KKTC, Uygur, Gagavuz, Dağıstan, Kabar-Balkar, Kırım, Altay, Yakut, Avar, Çuvaş, Başkır Türkleri olmak üzere birçok Türk asıllı kavim organizasyonda yerini aldı. 2 gün sürecek olan kurultayda dünya çapında bini aşkın katılımcı yerini alırken, Avrupa’da yaşayan Türklerin yanı sıra Macaristan’dan da yüz binlerce ziyaretçi katıldı. 200’ü aşkın Turan çadırının kurulduğu kurultayda, 320 Turan atlısının yaptığı geçit törenleri adeta nefes kesti. Hun İmparatoru Atilla’nın dev posterinin önünden geçen Turan kavimlerinin alanda yerini almasının ardından organizasyonun resmi açılışı başlamış oldu. Açılış konuşmasını yapan Macaristan Parlamentosu Başkanvekili Milletvekili Sandor Lezsak, kurultayın ana sponsorları TİKA Macaristan temsilcisi Pınar Özcan, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Danışma Kurulu Üyesi Suat Karakuş ile ALX Polat Dış Ticaret temsilcisi Galip Yılmaz’a teşekkür plaketi sundu. Organizasyona katılan ülke bayrakları at üstünde tek tek dörtnala seyirciler önünde sergilendi.

"Darbeyi püskürten Türk halkından selam"
Kurultayın açılışında konuşan Büyükelçi Şakir Fakılı’nın, “15 Temmuz gecesi Türkiye’de demokrasi için hayatlarını hiçe sayan ve tankların önüne atlayarak darbe girişimini engelleyen kahraman Türk halkından kardeş Macar halkı ve Turan halklarına selam getirdim” ifadesi büyük alkış aldı.
Kurultaydaki ortam 500-1000’li yılların Orta Asya Turan halklarının yaşamını gösterirken, Türkiye ve Avrupa’dan gelen Türk dernekleri çeşitli konserler verdiler. Kurultaya 2010 yılından bu yana davet edilen ve katılan KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin, bu yılki organizasyona folklor ekibinin sunduğu gösteri büyük beğeni kazandı.
Büyükelçi Fakılı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Macar Turan Vakfı’nın yaptığı güzel bir organizasyonla 27 ülkeden Türk boylarını, Türk halklarını bir araya getirdiğini, çok başarılı bir çalışmanın olduğunu belirterek, “Azeriler, Özbekler, Kazaklar, Çuvaşlar, Yakutlar, çok mutlu olduk. Şenlik havasında çok güzel bir kültür etkinliğiydi. Emeği geçen herkesi kutluyorum” diye sözlerini tamamladı.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Danışma Kurulu Üyesi Suat Karakuş ise 12-14 Ağustos tarihinde Bugac’da düzenlenen Türk-Hun Kurultayı’na katıldıklarını, 27 ülkenin katılımıyla çok başarılı bir şekilde geçtiğini, her 2 senede bir düzenlenen Hun, Türk ve diğer Turan boylarının katıldığı festivale bundan böyle de katılmaya devam edeceklerini söyledi.
(İHA)

Son Güncelleme: 14.08.2016 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287