Yer fıtsığının kilosu 6 liraya düştü

İlk çıktığında tezgahlarda kilosu 10 liradan satışa sunulan yer fıstığı bu günlerde 6 TL’ye düştüğü halde üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Silifke’de yetiştirilen yer fıstıkları tezgahlarda ve pazarda yerini almaya...

banner279
23 Ağustos 2016 Salı 09:58
Yer fıtsığının kilosu 6 liraya düştü

İlk çıktığında tezgahlarda kilosu 10 liradan satışa sunulan yer fıstığı bu günlerde 6 TL’ye düştüğü halde üreticisinin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Silifke’de yetiştirilen yer fıstıkları tezgahlarda ve pazarda yerini almaya başladı. Üreticiden 4-5 liradan alınan fıstıklar, semt pazarında ve marketlerde 6 ile 7 lira arasında satışa sunuluyor. Bu yıl yaklaşık bin 800 dönüm fıstık ekili araziden 450 ton yer fıstığı hasadının yapılmasını beklendiği öğrenildi.
Silifke’nin yer fıstığı yetiştirme konusunda ikliminin uyum sağladığını kaydeden Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, ürünün tarladan kilosunun 4-5 lira arasında satıldığını, kurusunun ise 2 katı fiyatına alıcı bulduğunu söyledi. Bu yıl verimin de fiyatın da oldukça iyi olduğu için üreticilerin yüzünün güldüğünü belirten Doygun, Silifke fıstığının kalitesinin de oldukça yüksek olduğunu ifade etti.
Yer fıstığı ekiminin her geçen gün azaldığına dikkat çeken Doygun, “Fiyatı iyi olduğu halde üreticilerimiz yer fıstığı ekimini her geçen gün azaltıyor. Özellikle yaş olarak şu günlerde beklenen rakamların üzerinde satılabiliyor” dedi.
Yer fıstığının Silifkeli çiftçiler için önemli bir gelir kapısı olduğunu ve ekim alanlarının çoğaltılması için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Doygun, “Türkiye genelinde yer fıstığı üretimi giderek azalan bir ürün konumunda. Oysa fiyatı bakımından üreticisine kazandıran yer fıstığının daha fazla alanda ekimi yapılması gerekiyor. Yıllar önce çilek gibi alternatif ürünler nedeniyle ekimi azalan yer fıstığı bu günlerde yeniden ivme kazanmaya başladı” diye konuştu.
(İHA)

Son Güncelleme: 23.08.2016 11:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287