Yargıda yeni dönem Başladı

Adalet Bakanlığı tarafından Yargıda Hedef Süre uygulaması başlatıldı.Buna göre, Türkiye'de ilk kez bin 438 dava ve 220 soruşturma suç türüne ilişkin belirlenen süreler, taraflara bildirilmeye başlandı. Her bir dava ve soruşturma türü için hedef süreler belirlendi, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde (UYAP) de buna uygun düzenlemeler yapıldı.

banner279
02 Ocak 2019 Çarşamba 16:01
Yargıda yeni dönem Başladı

YARGININ TÜM UNSURLARININ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ ALINDI

01.01.2019 tarihinden itibaren yargılama ve soruşturma hedef süreleri dava taraflarına re’sen tebliğ edilmeye başlandı.

Hedef süreler, yargının tüm unsurlarının görüş ve önerileri alınarak titiz ve ayrıntılı bir çalışmanın sonucunda belirlendi.

Hedef süreler, aralarında davalıların, davacıların, şikayetçilerin, suçtan zarar görenlerin, müdafilerin de bulunduğu taraflara soruşturma ve kovuşturma aşamalarında hazırlanan belgelerle bildiriliyor.

Uygulama hakkında bilgi veren Adalet Bakanlığı Strateji Başkanı Ertuğrul Çekin, “1438 dava türü ve 220 soruşturma suç türü için hedef süre belirlendi. Ceza davalarının tamamı için 10 - 13 aylık süreler belirlendi. Hukuk davalarının yüzde 87’si için 1,5 yılın atında, yüzde 13’ü için ise 2 yıla kadar süreler öngörüldü. İdari yargıda görülen davaların yüzde 95’i için 1 yıldan aşağı, yüzde 5’i için ise 1,5 yıla yakın süreler belerindi. Bazı dava türleri için örnek verecek olursak, boşanma davaları için 10 ay, nafaka davaları için 8 ay, vesayet için 3 aylık bir süre kabul edildi. Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yapılan soruşturmalar için ise adam öldürme soruşturmalarında 5 ay, yağma suçlarında 3 ay, cinsel saldırı suçlarında 4 ay süreler öngörüldü. Şüphesiz bu süreler azami sürelerdir, yargılamalar veya soruşturmalar dosyanın seyrine göre daha önce de sonuçlanabilecektir.”

KALİTEDEN ÖDÜN VERİLMEYEDEN TAMAMLANACAK

Uygulama kapsamında sürelerin aşılması halinde süreleri aşan davalara öncelik verilecek. Hedef Süre Uygulaması, davaların yargılama kalitesinden ödün vermeden yürütülecek. Süre aşımları, daha sonra masaya yatırılacak, sorun tespiti yapılarak, gerekli önlemler alınacak.

Son Güncelleme: 02.01.2019 16:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287